Sajmovi – 6. EWF Nemačka

Sajmovi – 6. EWF Nemačka

6ti sajam IEF 2011 web 13Sajmovi: EWF- 6. Internationale Erlebniswelt Fliegenfischen

Baš kao što se i očekivalo i ove godine prezentacija mušičarske opreme u Münchenu je zasijala punima sjajem. Još jednom je potvrđeno da ovaj sajam izlazi iz okvira regionalnog i da poprima internacionalni karakter što potvrđuje i posećenost.

Precizni domaćini su izračunali na osnovu podataka iz knjige utisaka, a koja potvrđuje posetu iz više od dvadeset zemalja!

Sve ovo nedvosmosleno ukazuje na ogroman značaj ovakvih izlozbi i prezentacija kao vaznu kariku u lancu zvanom mušičarenje. Posebno u vremenu kriza koje nas potresaju zadnjih godina pa tako odlazak na najbolji sajam mušičarske opreme na svetu Fly Fishing Retailer u Denveru (USA) ostaje samo neostvareni san jer je za to potrebno čitavo malo bogatstvo.

6ti sajam IEF 2011 web

6ti sajam IEF 2011 web 1

Imajuci to u vidu München nam dođe kao u komšiluku i vredi se malo pomučiti, ustedeti nešto novca i doći na ovu prezentaciju, jer ona to po svom karakteru, internacionalnom programu i izložbenom potencijalu apsolutno zaslužuje!

Sa velikim zadovoljstvom sam propratio prezentaciju turističke organizacije iz Austrije koja se bavi ponudama mušičarskih destinacija Alpe-Adria Fischerei iz pokrajine Kärnten, a koja u zajedničkom programu nazvanom “Južna ribolovna mreža” nudi odlične mušičarske destinacije kako iz Austrije i Slovenije tako i iz Bosne i  Hrvatske, što polako uvodi i neke naše prostore u evropska mušičarska zbivanja. Nadam se da i u Srbiji ima onih koji bi imali snage i potencijala da se priključe ovakvim programima i ponudama? Ove godine po prvi put prisutno je i udruženje iz Hrvatske, sa reke Gacke, na obostrano zadovoljstvo. U pravom smislu dopunjujući kvalitet ovog sajma, a tako na najboljem mestu i najbolji način prezentuju Evropi i svetu svoju prekrasnu reku i njene kvalitete.

Fly Casting

Casting instruktori na visini zadatka, vrlo kvalitetno i profesionalno su otkrivali tajne i trikove bacanja mušičarskog kanapa, a bilo je i onih koji su morali i da duboko zagaze u casting pool kako bi što vernije dočarali i pokazali na koji način se izvode pojedini zabačaji, kao na primer instruktor iz Engleske, svetski poznato ime Charls Jardine, čiji nastup bih posebno izdvojio, naravno kao i prezentaciju fenomenalnog i vrlo poznatog instruktora iz Amerike Steve Rajeff-a, koji je pored ostalog uspeo da improvizovanu mušicu na kraju tipeta nabaci na glavu kamermanu koji je sve ovo snimao na krovu susedne zgrade, a koji je bio udaljen dobrih pedesetak metara i na visini od 6 – 7 metara!

6ti sajam IEF 2011 web 10

6ti sajam IEF 2011 web 9

Fly tying

Motanje mušiča je velika tradicija ove manifestacije i bilo je prisutno skoro tridesetak poznatih imena iz Evrope koji su nastupali kao takmičari ili samostalni profesionalni vezači.

Velika pažnja je bila posvećena najmlađim učesnicima, budućim vezačima mušica. Bilo je mnogo lepo videti poznata imena fly tyinga kako sa puno strpljenja posvećuju punu pažnju mladim vezačima upućujući ih u osnovne tajne vezivanja mušica! Za ovo posebna pohvala organizatorima.

6ti sajam IEF 2011 web 4

6ti sajam IEF 2011 web 11

Ponuda

A na vašaru, baš kao na vašaru! Odakle da krenem, štapovi, čekrci, kanapi, oprema, mušice, literatura, … Najbolje od početka. Kao i do sada štapovi od bambusa zaslužuju posebnu pažnju. Neverovatna sinhronizacija starog i novog, lepog i kvalitetnog, tradicionalnog i savremenog koja pleni i izaziva uzdahe i koja vas tera da se jednostavno ne možete lako odvojiti od izložbenih štandova. Ko je želeo mogao je na licu mesta posmatrati kako se prave ovi lepotani.

6ti sajam IEF 2011 web 12

6ti sajam IEF 2011 web 8

Što se tiče wat garderobe i ovoga puta Simms je bio najatraktivniji. Ove godine je bila prisutna i Patagonia sa izvanrednom novom serijom. Odmah iza njih po mom mišljenju je novi program firme Snowbee i iznenađujuće dobar program wat i outdoor garderobe iz Francuske firme Field&Fish.

Standardna ponuda mušičarskih kanapa, predveza i tipeta. Posebno bih izdvojio kao novitet na tržištu iz ove oblasti Fliegenforfachsystem firme Stroft, odnosno novi konusni predvez stroftovog GTM materijala koji se proizvodi od (7,5 ft – 15 ft) i u 11 jačina.

O mušicama i flytying materijalu ne treba ni pominjati. Neverovatan izbor svega onoga što je trenutno prisutno u produkciji. Što se tiče bodyglass i svetlucavih flashabou materijala mislim da su Česi odskočili i da trenutno prave najkvalitetnije ove materijale. Standardna ponuda dubbinga i scalpova, a moram posebno da izdvojim firmu Veniard sa svojom ponudom kvalitetnog flytying prirodnog materijala, krzna, pera, scalpova, pine squirrel, mole skin materijala i ostalog.

…………..

Od izbora mušičarskih čekrka prosto zaboli glava. Ogroman izbor, kako u kvalitetu tako i u cenovnom rangu. Moglo se videti sve što je u proizvodnoj produkciji, pa čak i više od toga! Svakako najveću atrakciju u ponudi čekrka izazvala je prezentacija exkluzivne serije poznatog holandskog proizvođača Ari ‘T Hart, koja je bila apsolutni favorit, ali i van bilo kakve konkurencije. Izložena je kolekcionarska serija ove firme, koja nije bila na prodaju svojim većim delom, mada je bilo standardnih serija koje su u programu i koje su se normalno prodavale i imale svoju cenu. Mi smo bili ujedno i fascinirani i iznenađeni kvalitetom , disajnom i cenama pojedinih artikala. Primera radi izložen je set od tri rolne u eksluzivnom drvenom koferu čija je cena bila 17.000 eura. Na moje pitanje koliko košta luksuzna kolekcija pribora za motanje mušica ljubazni prodavac mi je objasnio da su to titanium i slični materijali i da ta kolekcija nema cenu, odnosno da bi koštala čitavo bogstvo! Vrlo brzo smo shvatili da se nalazimo na štandu kosmičkih razdaljina kada su u pitanju disajn, cene, kupovna moć i kvalitet! I tek kada se sve ovo vidi shvatite koliko je surova stvarnost!

6ti sajam IEF 2011 web 6

6ti sajam IEF 2011 web 5

No vrlo brzo smo se otreznili i spustili na zemlju. Meni lično od normalnih, ovozemaljskih čekrka se najviše dopao novi model Waterworks, Ula Force SL. Predpostavljao sam da je ovaj novi model dobar, ali to shvatite tek kada ovaj čekrk uzmete u ruke. Izgleda neverovatno dobro, ima odličnu boju, one rupe nisu toliko dominantne kao na fotosima, rad prefinjen a zvuk decentan i kompletno izgleda vrlo lepo i pouzdano. Novi model firme Orvis, Mirage mi se isto dopao, tehnički izvanredno odrađen, vrlo lepog disajna i vrlo pouzdanog i kvalitetnog izgleda. Naravno bilo je svih noviteta iz Rossa, Loopa i mnogih drugih proizvođača.

Šta reći o ponudi štapova – ostali smo bez teksta. Ponuda štapova iz godine u godinu je sve veća, a razlika u kvalitetu sve manja. Danas štapovi i manje cenovne klase izgledaju dosta dobro i sa odličnim perfomansama, to se i ovde potvrdilo. Svi proizvođači koji nisu bili u toj nekoj prvoj garnituri su se opasno približili vrhu tako da danas sa puno manje novca može da se dođe do kvalitetnog štapa u prvom redu Loop, Guideline, Marryat i još neki. Lično mene je interesovao novi Winston BIII, kao i G.Loomis, novi model NRX, koga su neki mušičarski časopisi iz Evrope i Amerike mnogo hvalili, pa sam voleo to i da proverim, koliko dozvoljavaju uslovi. Winston BIII je odlična serija, akcija je nešto brža i pomerena ka vrhu, baš onoliko koliko je bilo potrebno, a da se ne izgube poznate winstonove karakteristike i prepoznatljiva akcija. Mogu reći da su u tome upotpunosti uspeli.

Najlepše iznenađenje za mene je Helios Ion sa kojim se prvi put susrećem. Ovaj mališa je prevazišao sve marke štapova u ovoj klasi i dužini. Po meni to je štap sa apsolutno najboljim balansom i najkompetentnijom akcijom od svih štapova koje sam ja držao u rukama u svom životu. Jednostavno nešto neverovatno! Jedina mana koju ovaj ferrari među štapovima ima je isuviše kratak grif za ruku. Znam da ameri vole kraće grifove, ali ovaj je baš prekratak.

6ti sajam IEF 2011 web 2 Boban
Boban na sajmu

Još jedno prijatno iznenađenje je Sage TXL-F, vrlo komforan i ultimativan štap za manje vodotoke. Loomis je ostavljen za kraj. O samom štapu mogu reći ni boljeg, a ni ružnijeg štapa. Odličan za duge castinge što lično mislim i da je bila tendencija proizvođača, ali i delikatne prezentacije. Prilično žilav, ali ima duše. Sa dobro uparenim kanapom ovaj štap će zadovoljiti i one najprobirljivije. Ali dizajn je katastrofa, lepa boja mat grafita, ali sa nekim svetloplavim detaljima ga čini vrlo ružnim i mnogo umanjuje celokupan utisak o štapu.

6ti sajam IEF 2011 web 7

6ti sajam IEF 2011 web 3

 

Mora se odati svako priznanje domaćinima koji su mislili o svemu da ova prelepa manifestacija ovako dobro funkcioniše.

Još jedno predivno iskustvo, lepo druženje, dosta toga novog kupljeno sa željom da se vidimo i iduće godine.

Autor: Slobodan Azanjac

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*