Sajam u Nišu 2009.

Sajam u Nišu 2009.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAObišli smo 11. Sajam lova i ribolova u Nišu, u hali Čair i evo našeg utiska.
Deo sa ponudom za lov je bio zastupljen sa puno noviteta (oružje), odeća, obuća i ostale sitnice. Nekoliko preparatora je imalo svoje štandove, gde su se mogli videti uspeli preparati životinja, ali ne i riba, osim glave soma. Opreme za plovkarenje, dubinke, šaranski ribolov i varaličarenje su standardno bili bolje zastupljeni nego mušičarki deo, ali to nije bio cilj naše posete.
Ono što smo imali prilike da vidimo nije nas baš uverilo da je na sajmu u Nišu najbolja ponuda mušičarske opreme i materijala. Ponuđeni asortiman je bio raznolik i solidan. I dalje je primetno odsustvo brendova u ovoj oblasti (renomiranih svetskih proizvođača), osim VISION ponude na štandu Travara. Dobro je bio posećen ekološki štand koji je sa izložbom i par fraza privlačio pažnju istinskih zaljubljenika u prirodu. Na njemu su mladi našli puno istomišljenika. Oni jedini nisu ništa prodavali, samo su upozoravali.

sajam-u-nisu-3
Ranko Travar je imao ponudu opreme renomirane finske firme VISION

Nakon obilaska štandova, kojih je bilo dosta, primetili smo da je za mušičare opet ponuda opreme u odnosu na ponudu materijala za izradu mušica bila bolja. Svi prateći delovi mušičarske opreme mogli su se naći u velikom rasponu cena, od onih najjeftinijih do skupih, ali istovremeno i kvalitetnih (VISION – štand Ranka Travara). Travar se predstavio sa veoma širokim asortimanom opreme, štapova i mašinica, te onih neophodnih sitnica koje su potrebne za lagodno mušičarenje. Pored Travara na štandu Nasera Nimanija je bila dobra ponuda pribora i opreme firme JAXON, po prihvatljivim cenama.

sajam-u-nisu-6
Naser Nimani i ponuda poljske firme Jaxon

Ponuda materijala za izradu mušica, je bila korektna, ali malena za prohteve koje mi mušičari imamo. Nekoliko skalpova, nešto malo perja, dabinga i konaca, te vrlo loša ponuda udica. Najbolje je bilo na štandu Kuzme i Đoleta iz Niša.Tu je u ponudi bio i list Mušičar po sajamskim cenama.

sajam-u-nisu-2
Najbolje je bilo na štandu Kuzme i Đoleta iz Niša

Kod njih su se najviše okupljali posetioci mušičari, posebno forumaši. Redovni izlagač za oblast FF, Vanja Stojanović iz Soko banje, je u odnosu na predhodnu godinu bio sa slabijom ponudom, ali su posetioci kod njega svraćali po navici.

sajam-u-nisu-5
Vanja Stojanović redovni učesnik sajma u Nišu sa Saradnikom Vladimirom Glamočakom iz Novog Sada

Primetno je da mušičarenje i kod trgovaca ribolovačkim priborom polako, ali sigurno, ide napred. Trgovci lagano prate interesovanja, pa se više njih odlučuju za ponudu opreme i pribora iz oblasti FF. Trgovci i ponuđači se nisu baš naprodavali, jer je kriza u svetu, pa i kod nas, a posetilaca je bilo manje nego prošlih godina. Platežna moć stanovništva u tom kraju Srbije je niža, pa su se posetioci teško odlučivali na kupovinu.

sajam-u-nisu-4

Sajmovi imaju posebnu vrednost što su izuzetna prilika za druženje, upoznavanje i razmenu iskustava sa kolegama i istomišljenicima. Proveli smo dva dana u društvu prijatelja, a nešto malo se i pazarilo.
Nekoliko sekcija mušičara je organizovano posetilo sajam jagodinci, nišlije, vranjanci, beograđani (Galovica), požarevljani, štrpci sa KiM i … Opšti utisak sajma je osrednjost i kriza u džepovima potencijalnih kupaca.

Vidimo se sledeće godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*