Sajam mušičarenja u Denveru

Sajam mušičarenja u Denveru

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFly Fishing Retailer Show
14-16. Sept. 2008 Denver, Colorado USA

Jedan od najznačajnijih mušičarskih sajmova, koji najavljuje novitete u mušičarskoj industriji za novu 2009. sezonu, je održan već tradicionalno, kao svake godine, u septembru, u gradu Denveru u Coloradu. Sajam ima namijenu za promociju novih proizvoda isključivo za prodavače mušičarske opreme iz cijeloga sveta.

Ove godine sam iskoristio poziv Beattie Outdoor Productions, te sam sa suradnikom Tomažem Modičem uzeo učešće na toj velikoj manifestaciji.

Sajam zauzima deo velikog Convetion centra u Denveru. To je onaj centar u kojem se ove godine odvijao i veliki skup demokratske stranke u svijetlu bliskih predsedničkih izbora u USA, na kojem je kao kandidat bio izglasan, kao što verovatno znate, Barack Obama.

Na sajmu, koji je trajao 3 dana, je bilo moguće videti i isprobati sva moguća dostignuća moderne tehnologije, koju koriste renomirane firme sa mušičarskom opremom iz USA i ostalog sveta, za naredne godine. U sećanju će mi posebno ostati tri velika bazena za isprobavanje mušičarskih štapova i žnora (struna), najnovije generacije. Najveći od bazena je bio namenjen za duge »spey« palice (štapove) i još duže zabačaje sa tim palicama.

Denver4

Sudjelovali su najeminentniji predstavnici iz te branše, a među njima bih posebno mesto namenio gospođi Joani Wulff, jednoj od trenutno najboljih instruktora u bacanju mušičarske žnore (http://www.royalwulff.com). Ona je odvojila vreme za mene i za mog suradnika, te nas upozorila na one male nepravilnosti koje nehotice pravi svako od nas kod zabacivanja. Za kraj smo napravili i jednu grupnu fotografiju za uspomenu (ona nam je dozvolila).

Zapazili smo da u tih nekoliko dana na sajmu nije bilo nekih baš revolucionarnih noviteta, već u većini slučajeva samo poboljšanja i evolucija već postojećih proizvoda. Među onim najzapaženijim mogu spomenuti poboljšanu seriju mušičarskih štapova firme SAGE-a sa oznakom (imenom) TCX (ultra fast actions), koje su ovaj put za promenu metalno zelene boje.

Denver2

Videli smo i novu liniju odeće i dodatne opreme najvećeg i najskupljeg proizvođača Simms – a, koji se kod razvoja mušičarskih cipela, ove sezone povezao sa proizvođačem đonova/podplata Vibram-om. Svima dobro poznata Patagonia, je pored mušičarske odeće i obuće za nežniji spol predstavila i novi rod hlačnih čizama sa poboljšanim đonom.

Denver3

Na sajmu smo sreli u tih par dana veliki broj poznatih osoba iz sveta mušičarenja, a koji su rado izmenjali iskustva iz njima tek otkrivene nove mušičarske destinacije, Slovenije. Naime firma Simms je na svome štandu celo vreme vrtela propagandne filmove iz ovog našeg prelepog mušičarskog raja, kao što su rekli na kraju.

 Tekst i slike: Miha Ivanc (Zavod za Ribištvo SLO)

Loading