Sajam – 5. EWF Nemačka

Sajam – 5. EWF Nemačka

glava sajam web

Sajmovi

EWF- 5. Internationale Erlebniswelt Fliegenfischen

I ove godine, već po peti put, održana je najkvalitetnija izložbena manifestacija mušičarske opreme u regionu nemačkom govornom području. Dva dana 17 i 18 aprila u malom mestu Füstenfeld pored Münchena, smeštena u lepom ambijentu velikog manastirskog dvorca, koji svake godine poklanja svoj prostor ljubiteljima mušičarenja.

Idealno mesto za informaciju, demonstraciju, izložbenu prezentaciju, druženje i razmenu iskustava.

Kako se i očekivalo i ovoga puta prezentacija je obavljena u punom sjaju i u znaku svih svetskih noviteta i inovacija vezanih za produkciju mušičarske opreme i svega onoga što prati mušičarenje. Učešće su prijavili skoro svi poznati svetski proizvođači pa se tako našlo na jednom mestu više od 90 firmi koje su prezentovale svoje produkte sa preko 140 različitih marki, klubova, udruženja koja se bave organizovanjem mušičarskih putovanja na raznim destinacijama.

Sve vreme manifestacije dvadesetak poznatih vezača mušica iz Evrope, ali i iz Amerike pokazivali su svoja umeća i tehnike pravljenja mušica, odkrivajući one male – velike tajne. Ujedno je održano i nemačko državno takmičenje u motanju mušica.

Dominirala je prezentacija štapova od bambusa. Izvanredna ponuda i sve što je izloženo je odličnog kvaliteta i vrlo lepog dizajna. Cene su naravno usklađene prema kvalitetu, ali je za svaku pohvalu što nema poskupljenja u odnosu na predhodnu godinu, čak su neke cene smanjene. Ovakvi štapovi se kupuju jednom u životu, ostavljaju se u nasleđe, pa ne treba ni gledati na cenu.

EWF021-web524a7ff96524f.jpg

Učešće na manifestaciji je uzela i Federation of Fly Fishers (FFF) pa je bilo poznatih Master Casting instruktora, iz Švedske, Norveške, Škotske, Holandije, Amerike, Nemačke i Austrije. Stvarno poznata elita. Svi su bili izvanredni i pokazali su prave majstorije. Lično bih posebno izdvojio nastup R. Mosera kao i Bruc Richards (USA) doskorašnjeg prvog čoveka Scientific Anglers poznate američke firme za izradu kanapa i mušičarske opreme, koji je zajedno sa švedskim instruktorom John Zeriholin-om imao fantastičan nastup i prezentaciju castinga i svega onoga što je vezano za normalne i trik zabačaje.

EWF04-web524a7ffa2816e.jpg

Što se tiče grafitnih štapova i mušičarskih čekrka, ponuđeno je sve ono što je poznato u produkciji sa svim novitetima za ovu godinu. Po mom mišljenju i ove godine najveće interesovanje je bilo za Danielsson proizvode, za štapove Orvis Helios i Winston iz one najviše klase, Loop se kotira odlično zahvaljujući kvalitetu i solidnim cenama, a i vrlo prominentnim “Pro- staff” imenima.

EWF024 web
Boban na sajmu EWF

Meni lično najinteresantniji novitet na evropskom tržištu su štapovi male američke firme “Burkheimer” od skora u produkciji “FlyfishingEurope” iz Nemačke. Štapovi koji su tako kvalitetno i tako dobro estetski urađeni da apsolutno plene na prvi pogled. Vrlo specifične akcije i fenomenalnog estetskog izgleda, tako da bih ih svrstao u grupu neke sasvim druge “Master lige”. Serija štapova koja će zadovoljiti i one najzagriženije ljubitelje štapova prefinjenog dizajna, rodmaker-e, odnosno “Custom” štapova u koje se ugrađuju odabrane komponente. Jednostavno rečeno san snova!

Wat garderoba, opet primat ima još uvek firma “Simms”, mada moram da konstatujem da je vrlo veliki uspon wat opreme firme “Vision”, bar na ovoj prezentaciji. Rio kanapi uz R.Wulff Tiangle Taper su zadržali najveće interesovanje, a o mušicama i materijalu za fly tying da ne pominjem, presentovano je apsolutno sve što je trenutno u produkciji.

Iskusni domaćini su se potrudili da prezentuju i svoje poznate bajerske specijalitete sa roštilja uz provereno bajersko pivo što je celom skupu davalo poseban štimung.

Sve u svemu fenomenalna prezentacija koja je iz godine u godinu sve posećenija i koja polako poprima sve važniji značaj u sličnim skupovima na evropskom području.

Sve fotografije sa sajma na: http://www.musicar.rs/gallery/sajam-ewf-u-nemackoj-2010/

Autor: Slobodan Azanjac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*