Sačuvajte uspomene

Sačuvajte uspomene

canon serije SX 10Sačuvajte uspomene

Kažu da fotografija govori više od 1000 riječi, ja bi još sam dodao da je to trenutak ukraden od zaborava. Najlakši način da sačuvamo neki lijep prizor iz ribolova, bez obzira o čemu se radi, da li je to neko lijepo jutro, suton, dobar ulov ili mušica (koja je aktuelna u tom trenutku) je da imamo kod sebe solidan fotoaparat kojim ćemo, uz malo znanja i truda, sve zabilježiti.

 

Kada nam bude trebalo, kada budemo željeli da se podsjetimo ili nekome pokažemo, to možemo uraditi bez problema. Već odavno nikuda ne idem bez fotoaparata!

jezero

Mnogo puta sam u prošlosti požalio što nisam imao dobar fotoaparat, jer živim u kraju koji je bogat salmonidnim vodama, kako rijekama tako i planinskim jezerima, koja pružaju ono što sam već nabrojao.

Kako odabrati fotoaparat?

Ovo pitanje je uslovljeno potrebama, željama, ambicijama, dimenzijama i finansijskim stanjem onoga ko kupuje. Sadašnja šarolika ponuda na tržištu često zbunjuje one koji nisu upućeni, ali zlatno pravilo je da za malo novca ne možete kupiti nešto što valja. Posebna priča je oko izbora marke fotoaparata, jer se pojavljuju neke „nove marke“ – jeftine, a navodno daju puno toga. To ne postoji! Ne treba se zavaravati! Najbolje je kupiti provjerenu marku koja garantuje kvalitet. Tada budite sigurni da fotoaparat koji želite kupiti ima sve one funkcije koje je proizvođač naveo. Takvi se mogu nabrojati na prste. Iz mog ličnog iskustva najbolji odnos kvalitet – performanse – cjena imaju prvenstveno Canon, Sony i Nikon.

Podjela fotoaparata

Digitalne fotoaparate, u globalu, možemo podjeliti u dvije grupe i to COMPACT i dSLR. Ta se podjela najviše izvodi prema optici koju koriste.

Nikon ETTKA4tB_f2S_Ii9sTJ1F dSLR sony-alpha canon serije SX 10 Sony h50 iz prozumer klase

Kompaktni fotoaparati

Kompaktni fotoaparati koriste optiku od video kamera, što ima neke prednosti (mogućnost video zapisa), ali su slabije kvalitete. Slabije im je i sve drugo (senzori, procesori, kućišta, funkcije koje imaju, itd). Najviše ljudi se opredjeljuje baš za ove fotoaparate. Razloga je više. Ukoliko nemate neke veće (profesionalne) pretenzije po pitanju kvaliteta fotografije i ako ćete ono što ste fotografisali gledati na monitoru računara, odabir fotoaparata iz ove klase u potpunosti će ispuniti sva vaša očekivanja. Rizik kod izbora u ovoj klasi je taj što ima mnogo loše robe i što vas trgovac na brzinu može ubjediti da kupite upravo ono što vam ne odgovara. Predlažem da onaj ko hoće da kupi fotoaparat „proluta“ malo po internetu ili pita nekoga ko zna, jer su značajne razlike u cjenama, od dilera do dilera. Poželjno je naći i detaljan test onoga što želite kupiti. Prednost ovih fotoaparata je u tome da nisu velikih dimenzija. To je značajno kada se zna šta sve treba ponijeti u ribolov ili pri odlasku u prirodu.

panorama rijeke

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini digitalnog fotoaparata?

Rezolucija. U ovoj klasi standard je 8 – 10 Mp. To je dovoljno za kvalitetnu fotografiju.

Optika. Kvalitet fotografije zavisi 50 % od optike i 50 % od konstrukcije aparata (senzora, procosera, funkcija koje su na raspolaganju …). Pored kvalitne optike važan je raspon (zoom), ali treba obrati pažnju na početna vrijednost. Teško je fotografisati panoramu ako vam optika ne počinje bar sa 28 mm. Sve preko toga je skoro neprihvatljivo. Pravi široki ugao počinje sa 17 – 18 mm, ali su optike sa ovom početnom vrijednosti rijetke u ovoj klasi, tako da ćete se sa 28 mm malo više izmaći, ali će ona odraditi posao.

Brzina zumiranja i izoštravanja, je ono što može biti veoma važno u pojedinim trenucima da ne bi nešto propustili zbog sporosti, što je naravno uslovljeno i procesorom.

Macro Mod je veoma važna funkcija za nas mušičare i ako optika fotoaparata ne posjeduje ovu funkciju odmah odustanite od njega. Nećete moći praviti makro fotografije mušica.

Stabilizator slike je od velike pomoći u svakoj situaciji, osim ako nemate stalak. „Stalak je najbolji stabilizator“, ali nemamo uvijek priliku i mogućnost da ga nosimo sa sobom.

Manuelna podešavanja. Ova klasa fotoaparata, kao i svi digitalci, imaju dosta automatskih modova. Ima slučajeva kada oni ne mogu kvalitetno da odrade posao jer ne mogu tačno prepoznati trenutne svjetlosne uslove i objekat koji treba fotografisati. Funkcija M je manuelna i dopušta potpuno određivanje svih parametara. Ostale su da ih tako nazovem poluautomatske, jer vam omogućavaju da podesite jedan od parametara, a ostalo obavi procesor, tako da ne možete pogrješiti. To su: prioritet otvora blende; prioritet exspozicije, odnosno vremena okidanja i program koji sam odredi dosad navedeno, a vi ga po potrebi možete korigovati. Možete dodati još neke od funkcija koje podešavate sami. One daju fotografiji baš ono što treba da bi izgledala autentično. Dodatne funkcije podešavanja su:

• balans bjelog ( white balance)
• osjetljivost (ISO)
• podešavanje jačine blica
• način fokusiranja
• dodatno korigovanje exspozicije

Kao primjer kvalitetnih optika naveo bih Canon-ovu Power Shoot seriju S koja posjeduje optiku čiji je zum između 12 i 20 X u zavisnosti od modela sa veoma brzim i tihim USM (ultra sonic motor) motorom. On se ugrađuje i u mnogo skuplje kamere, a omogućava veoma brzo zumiranje i izoštravanje. Početna vrijednost je 28 mm i što je veoma važno. Ima macro mod od 0 mm, što znači da možete veoma kvalitetno fotografisati čak i kap na objektivu! Ova optika ima najbolji stabilizator slike u klasi.

Ko zavoli fotografisanje i proba dodatna podešavanja rijetko će fotografisati čistom automatikom.

canon-eos-40d-xldSLR fotoapatati

Klasa za sebe. Nastali su od klasičnih fotoaparata sa pokretnim refleksnim ogledalom, ali umjesto filma je postavljem senzor, uz kvalitetan procesor. Imaju promjenljive objektive. Daju kvalitetniju fotografiju, jer imaju mnogo veće mogućnosti, ali traže znanje i naravno novca za opremu. Kad ovakav fotoaparat kupite tek ste počeli sa kupovinom. Trebat će vam objektivi sa drugim rasponom. Oni će vam omogućiti da napravite kvalitetnu fotografiju i vrijedni su svakog novčića koji ste dali za njih. Ne može se nazvati fotoreporterom i profesionalnim fotografom neko, bez dSLR fotoaparata.

Ako želite nešto ovako da nosite sa sobom moraćete da uložite, osim novca i više truda, jer su rijetki dSLR-ovi koji su zajedno sa objektivom lakši od 1 kg. Ako se na ovo doda još jedan objektiv, rezervna baterija, stalak i na kraju kvalitetna torba, ukupna težina je puno veća. Naravno da se za svaku „ljubav“ treba potruditi, a za neke kao što je fotogafija i platiti. Prvo što pakujem kada negdje idem je torba sa fotoopremom.

macro snimakPotrudio sam se da u ovom tekstu objasnim na šta treba obratiti pažnju kod kupovine fotoaparata onima koji znaju manje od mene. U sledećim tekstovima ću izneti svoja iskustva o tome kako fotografisati što je moguće bolje, počešvši od neke zanimljive panorame, pa do mušice koju ste napravili. Nadam se da ću vam u tome pomoći.

 Davidović Ognjen – Ogi

Loading

1 Comment on “Sačuvajte uspomene

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*