Sačuvajmo plavo srce Evrope

Sačuvajmo plavo srce Evrope

Sačuvajmo plavo srce Evrope
ECO-MASTERPLAN SHOWS VALUE OF BALKAN RIVERS

Od 80.000 kilometara reka na Balkanu, prema naučnim podacima tri četvrtine (76%) reka na Balkanu su ekološki toliko vredne, da bi trebale biti potpuno ograničene za razvoj hidroenergije.

Ovo je zaključak Eko-Masterplana, koji su danas objavile nevladine organizacije “Rivervatch” i “EuroNatur”, a u okviru kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope”. Eko-master plan je neka vrsta prostornog plana za vodene tokove između Slovenije i Grčke, što ukazuje na “No-go” zone za nove hidroelektrane.

“Pozivamo investitore i donosioce odluka na Balkanu i EU da se u budućnosti ne usvajaju planovi za izgradnju hidroelektrana na ovim područjima. Zaštita Balkanskih reka je panevropski zadatak i Eco-Masterplan je alat za sve koji su zaduženi da bi sačuvali ovo blago “Rivervatch i EuroNatur“.

Prevod: Ljubomir Pejčić

Original: Save the Blue Heart of Europe

ECO-MASTERPLAN SHOWS VALUE OF BALKAN RIVERS! Most comprehensive study published today! The Eco-Masterplan proves that three quarters of the rivers in the Balkans are ecologically so valuable, that they should be completely off limits for hydropower development. Check it out!

Find visual story map here: https://balkanrivers.net/en/masterplan-storymap

++ 80,000 kilometers of rivers in the Balkans scientifically assessed
++ 76 percent thereof identified as no-go zones for hydropower development
++ Switch in energy policy is necessary and possible
++ Three quarters of the rivers in the Balkans are ecologically so valuable, that they should be completely off limits for hydropower development. This is the conclusion of the Eco-Masterplan, which was published today by the NGOs Riverwatch and EuroNatur.

https://www.balkanrivers.net/en/news/eco-masterplan-shows-value-balkan-rivers

Priredio IK

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*