S prijateljima na Vrbasu

S prijateljima na Vrbasu

Anto s lipljenom1 web

S prijateljima na Vrbasu
Mušičarski revir na Vrbasu u Donjem Vakufu

Jesen, pravo godišnje doba za lov lipljena. Gledam vremensku prognozu, vodostaj na Vrbasu … sve se posložilo. I tako padne dogovor za nedjelju – destinacija mušičarski revir u Donjem Vakufu.

Moji prijatelji iz Sarajeva jedva dočekali da asfalt i beton zamijene rijekom i prirodom. U nedjelju ujutro krenuše Adnan Babić i Ado Begović put Vakufa. Naš kolega Ismet Bajraktarević u zadnji tren je morao otkazati zbog privatnih obaveza. U Novoj Biloj (kod Travnika – mestu gdje živim) sačekali smo ih Hrvoje Lučić i ja. Poslije kave krenusmo preko Komara ka Donjem Vakufu.
Poslije kraće vožnje dođosmo u Vakuf koji se okupan suncem, već riješio jutarnjeg mraza i sve je nagovještavalo dobar ribolov. Vrbas bistar kao suza, vodostaj dobar skoro ljetnji. Baš po mom ukusu.

Lipljeni, revir i Vrbas
Opremismo se i na vodu. Kako nije bilo površinske aktivnosti odlučili smo se za lov nimfom. Nismo svi ni ušli u vodu, a Ado uzviknu …-Evo ga! ….odmah smo znali da je lipljen u pitanju.

Ado 1 web
Bio je to znak da će biti dobar ribolov. Slijedilo je pitanje: Šta je uzeo? Bio je u pitanju Ismetov gamarus. Dok smo mi montirali štapove i čeprkali po kutijama sa nimfama Ado je već ulovio 4 komada i svaki je bio preko 40cm.

No brzo smo se i mi poredali u vodotok tražeći brzake u kojima se lipljen skriva u bistroj vodi. Kako nismo novajlije na ovoj vodi rezultati su ubrzo uslijedili. Ponavljale su se riječi: Evo ga! i od nas

A lipljen u vodi rashlađenoj i obogaćenoj kisikom snažan i izuzetan borac pruža nezaboravne trenutke. Za vreme provedeno na Vrbasu, za koji volim reći: VRBAS JEDAN JEDINI! jer je zaista jedna od najbogatijih rijeka u našoj zemlji. Revir u Vakufu na Vrbasu je pravi lipljenski revir pogodan prvenstveno za nimfarenje i pravi je užitak loviti.
Ja sam forsirao svoju nimfu pravljenu od zeca farbanog orahovom zelenom ljuskom čime se dobije lijepa maslinasta boja na udici broj 16 porebranu silver žicom i otežanu sa tungstenom od 3 mm.

jednostavna nimfa web

Jednostavna nimfa i vrlo lovna kako za lipljena tako i za pastrmku iako ovdje nema baš mnogo pastrmke.

Anto s pastrmkom web

Lipljena ima tolikih da ih je nemoguće uloviti, jer ili pukne silk ili na kraju spadnu. Zvali su nas naši prijatelji Ismet Bajraktarević i Edo Ruščuklija da se informišu o ulovu tako da bar na kratko budu tu sa nama, kad već nisu mogli doći. Adnan je lovio na neke svoje favorite i svi smo imali odličan uspjeh. Trenutke odmora smo iskoristili za uživanje u prelijepom danu.

Revir na Vrbasu web

Preporučio bih svima da posjete ovaj revir pogotovo u ovim lijepim jesenjim danima. Cijena dnevne dozvole je 20km, a duž obale ima nekoliko kafića sa baštom u kojima se može lijepo odmoriti i proćaskati sa kolegama.
Lokalni ribolovci su susretljivi u pružanju informacija šta riba trenutno lovi i svemu ostalom.

Evo još nekoliko snimaka nedeljnog ribolova.

Ado 2 web Anto s lipljenom web hrvoje web

Anto s lipljenom1 web Ado 1 s lipljenom web

Ribolov je trajao do 16 sati kada smo odlučili da je dosta, a i lipljen je smanjio aktivnost. Zaključili smo da smo se svi lijepo nalovili i nauživali i rijeke i lipljena, a i prelijepog jesenskog sunca.

Epilog
Prije lova smo bili rekli da je ovo zatvaranje sezone mušičarenja, ali kako nam vremenske prognoze idu u prilog vjerujem da će biti još druženja na Vrbasu. Napominjem da je revir u Donjem Vakufu otvoren non-stop, tako mi je rekao ribočuvar, pa ko voli neka izvoli.
Poslije ovakvog ribolova hranim se utiscima bar tri-četiri dana.

Toliko od nas i neka vam je bistro!

Anto Matošević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*