Rok trajanja CD-a 25 godina

Rok trajanja CD-a 25 godina

CD ovi

Rok trajanja CD-a 25 godina

Do nedavno se verovalo da CD diskovi mogu trajati večno. Ispostavilo se da ima primeraka fabričkih CD-a koji nakon 25 godina ne mogu da se očitaju.
Rasprostiranjem kompakt diskova devedesetih godina mnoge su institucije, biblioteke, arhivi, muzeji prebacivali dokumentaciju na njih, verujući da su večni i pouzdani.

U SAD su tako 1990. digitolizovali celokupnu evidenciju nepokretnosti da bi neka istraživanja u Kongresnoj biblioteci zabrinula nadležne.
Ustanovljeno je da relativna vlažnost vazduha i temperatura direktno utiču na hemijske reakcije koje u nekim slučajevima mogu da oštete CD-e i da ih učine nečitljivima. Fenella France vođa projekta koji se bavi proverom stanja diskova, kaže kako će pokušati da stvaranjem posebne mikroklime uspore propadanje CD-ova ili barema da to kontrolišu.

Michelle Youket arhivar smatra da je poseban problem nedostatka osnovnog standarda kada je proizvodnja CD-a u pitanju. Svaki proizvođač ima svoju tehnologiju i ne zna se koliko je vremena potrebno da se ošteti zaštitni sloj. Menja se struktura diska i najpre krči a potom se ne očitava više. Posebno su problematični diskovi proizvedeni u Velikoj Britaniji u Blackburnu između 1988. i 1993. godine. Njihov je kvalitet izuzetno loš. Ne može se govoriti o prosečnom životu jednog CD-a pošto ne postoji standard na osnovu koga se ustanovljava ta prosečnost, kaže Youket. Ipak za sada ne postoji alternativa, tako da treba učiniti sve da se vek diskova maksimalno produži, ne izlagati ih visokim temperaturama i ne vrteti previše.

Ako imate svoje uspomene, fotografije i tekstove spremite ih na drugi na;in. Preporuka je externi diskovi!

Kompakt diskovi će nestati

Sudbina formata CD-a, nakon MP3 revolucije, definitivno se bliži svome kraju i sve velike izdavačke kuće, planiraju da prestanu sa izdavanjem albuma na formatu kompakt diska. Vodeći svetski diskografi će u narednom periodu u potpunosti preći na izdavanje muzike u MP3 formatu, kao i na streaming, a glavni prodajni centri bit će “iTunes” i slični servisi.
Ipak, očekuje se da CD nastavi da se objavljuje, ali samo kao posebna, ograničena izdanja pojedinih projekata odabranih izvođača, namenjena kolekcionarima. Glavni razlog za ovakav razvoj situacije jeste skupa proizvodnja za pravljene CD-a s obzirom da se taj novac više ne vraća. S druge strane, MP3 ne košta ništa, a prodaje se.

Preuzeto: svastara.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*