Rizično kupanje i ribolov u rekama zbog mina

Rizično kupanje i ribolov u rekama zbog mina

poplava MINE wb

BiH: Rizično kupanje i ribolov u rekama zbog mina

Kupanje i ribolov u rekama na području Bosne i Hercegovine tokom nadolazećih toplih dana biće izuzetno rizični, s obzirom da se u rekama nalazi neutvrđen broj mina i eksplozivnih sredstava koji su u vodi završili usled bujica, pišu “Nezavisne novine”.

Dokle su mine sa minskih polja, pogotovo onih u priobalju, “otplivale” i gde su se zaustavile, navodi banjalučki dnevnik, niko sa sigurnošću ne sme da kaže, ali je jasno da je BiH uz poplave dobila novi problem sa kojim treba da se suoči u narednom periodu.

Prema poslednjim mapama koje su objavljene na internet stranici UN-a za BiH, mina bi najviše moglo biti u reci Bosni, koja je plavila minirana područja u Maglaju, Doboju, Zavidovićima i Žepču, zatim Savi koja se izlila na “sumnjivim” mesta u Srpcu i Brodu, ali i u Uni u Bosanskoj Krupi, Drini u Bratuncu, Sapni, Zvorniku…

Inače, u BiH ne postoji nijedan licencirani tim specijalizovan za uklanjanje mina pod vodom, pa u Centru za uklanjanje mina u BiH, svesni potencijalnog problema, najavljuju saradnju sa stručnjacima iz regiona.
“U petak će biti održan još jedan sastanak u vezi sa regionalnom saradnjom timova za uklanjanje mina iz Srbije, Hrvatske i BiH, gde će se naći i jedan tim iz Crne Gore koji se bavi podvodnim deminiranjem”, potvrdio je listu predstavnik Centra Saša Obradović.

Zvanični podaci govore da je veličina minski sumnjive površine u BiH 1.218,50 kilometara kvadratnih ili 2,4 odsto u odnosu na ukupnu površinu zemlje, zbog čega je ugrožena bezbednost 540.000 građana.
Pomoćnik direktora za deminiranje u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske Dragan Kos kaže da nije poznato koliko mina je završilo u rekama i da je to proces koji će, s obzirom na srazmere katastrofe, trajati mesecima.

“Kod nas je vršena analiza i obeležavanje minskih polja. Doboj je najzagađeniji minama, tako da je moguće da ih ima u rekama koje se na njega naslanjaju”, precizirao je Kos i dodao kako takva opasnost postoji i u rekama u Modriči i Šamcu.
Ipak, kako je rekao, razmere nisu toliko velike da bi ljudi počeli da izbegavaju reke i rečne prilaze.
“U svakom slučaju, potrebno je uraditi jednu dobru procenu rizika, nakon čega bi moglo biti savetovano ljudima da li da se kupaju na tom području, ili ne”, smatra Kos.

Prijedor, Bijeljina, Brčko, Šamac, Doboj, Gradačac, Gračanica, Zavidovići, Kalesija i Tuzla samo su neki od gradova gde su nakon majskih poplava pronađena neeksplodirana ubojita sredstva.
U vezi s tim problemom u BiH se već nekoliko dana nalaze američki stručnjaci za mine, koji će narednih nekoliko sedmica pomagati lokalnim deminerima da otkriju i uklone neke od 120.000 mina koje su mogle da budu pomerene u poplavama.

Preuzeto: Tanjug

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*