Rise u Cirihu 2013.

Rise u Cirihu 2013.

Rise plakatRise Flyfishing Festival 2013.

Svake godine Firma Gin-Clear Media iz Christchurch sa Novog Zelanda pravi turneju širom sveta i predstavlja flyfishing filmove iz svojih i drugih produkcija. RISE Europe počela je u februaru 2013. U 14 zemalja i na 5 jezika, u bioskopima, će biti puštani njihovi filmovi.

U Cirihu je prva predstava za Švajcarsku bila 4. marta, a meni je kao mušičaru posle duge i jake zime dobro došla da se malo opustim i pripremim za dolazeću flyfishing sezonu. Karte sam nabavio kod poznatog Fly Instruktora Hansa (Hans Rudolph Hebeisen) i sa kolegom se uputio u bioskop Abaton, u centru Ciriha.

Tu nas je sačekala ekipa iz Gin-Clear Media i preuzela naše karte, a za uzvrat smo dobili po tiket sa brojem za nagradno izvlačenje, koje će oni organizovati tokom predstave, za vreme prve pauze. Zanimljivo!

kartePosle par pića, u opuštenoj atmosferi sišli smo u salu i zauzeli naša mesta. Ubrzo je cela sala bila popunjena, a kapacitet je oko 300 mesta. Pri prošlogodišnjem gostovanju je bilo pola od toga, što znači da njihovi filmovi sve više i više privlače mušičare širom Švajcarske i postaju sve popularniji. Tačno u 20.00h pozdravio nas je Nick Reygaert i objasnio kako će se program tokom večeri odvijati. U prvom delu biće predstavljena tri filma koja ukupno traju oko 50 minuta, posle kojih dolazi mala pauza sa izvlačenjem nagrada; a u drugom delu biće predstavljen glavni film “Predator”.

 

rise cirih 3

Filmovi

Prvi Film “The Artic” produkcije Beattie Outdor nas vodi u severnu Kanadu u potrazi za velikim arktičkim zlatovčicama (Arktik Char) i štukama (Esox Lucius). Ta vrsta zlatovčice može da naraste do 10kg. Neverovatno su borbene, a telo im je u izražajno crvenim bojama. Posle prvog filma usledio je i drugi film produkcije Costa Films “Jungle Fish”. Njegovi junaci odlaze u Južnu Ameriku da pokušaju na mušičarski pribor da uhvate jednu od najvećih slatkovodnih riba na planeti, pod imenom Arapaima. Ta grdosija može da naraste 3m, sa težinom do 200kg. U prva dva dana imali su dva slomljena mušičarska štapa i nekoliko iskidanih struna, a da nijednu ribu nisu uspeli da izvuku.
Zadnji film prvog dela projekcije je priča o mušičaru koji prolazi Novi Zeland sa rancem na leđima u potrazi za velikim potočarama. Prelepa priroda! Nadam se da ću u njoj i ja jednog dana moći uživati.

Sledi kratka pauza sa izvlačenjem brojeva tiketa za nagrade od koje su neke bile DvD “Hatch” (prošlogodišnji glavni film sa Festivala) i vaučeri za set komplet mušica od www.stusflyshop.com. Mene ovaj put sreća nije poslužila, ali sam zato bio prezadovoljan kako se veče do tada odvijalo.

Glavni film “Predator”

Opet na scenu izlaze organizatori da bi predstavili glavni Film “Predator”, tu su neverovatni snimci kalifornijskih pastrmki sa Novog Zelanda koje u potrazi za hranom napuštaju svoju sredinu i ulaze u močvarna staništa da bi svoje stomake napunili libelama i ogromnim morskim pastrmkama koje prate velika jata malih stinta uz reke, gde se penju da bi se mrestili. U Japanu postoji jedna vrsta tajmena za kojeg još nisam čuo. Riba se zove Ito i može da naraste do dva metra, a u filmu su dvojica mušičara u potrazi za takvim monstrumima. Naravno, ne sme da fali i malo morskog pecanja na Queenfisha i Barramundija koji takvim brzinama napadaju ponuđene mamce i zakačeni spektakularnim skokovima pokušavaju da se oslobode udica. Predivno!

rise cirih 2

rise cirih 1

Pogledajte najavu za film “Predator”

predator_dvd

Epilog

Dođe kraj te divne večeri brzo. Svaki od nas koji smo bili u sali je izašao zadovoljan. Bez obzira na vrstu ribe koju prikazuje, film o najvećem grabljivicama sveta je vizuelni doživljaj extraklase!

Treba pogledati!

Srdačan pozdrav Radomir Mirković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*