Rijeka Vitunjčica, Ogulin

Rijeka Vitunjčica, Ogulin

1011673_660791070646927_124690619_n

Otvorenje sezone 2014.
Rijeka Vitunjčica, Ogulin (01.03.2014.)

Ogulin je grad koji se nalazi u središtu Hrvatske. Smješten je između nacionalnog parka Plitvička jezera i šumovitog Gorskog kotara. Grad se smjestio u prostranoj kotlini kojom protječu dvije rijeke Dobra i Zagorska Mrežnica. Poznat je i po planini Klek, upravo podno Kleka izvire mala riječica Vitunjčica.

Vitunjčica
Vitunjčica je desna pritoka rijeke Dobre prosječne širine desetak metara isprepletena brzacima i mirnim dubinama. Pitoma udolina podno Kleka, praktički nenaseljena, pristupačne obale rijeke i prekrasna priroda čine ovu rijeku idealnom za fly fishing. Vitunjčica je od davnina bila rijeka poznata po ribolovu pastrva. Specifična mikrolokacija dosta raslinja oko rijeke, podlokane obale, isprepletene korjenjem i rupama oduvijek su skrivale velike pastrve. Upravo prekrasna priroda i velike pastrve bile su razlog da i ovu mušičarsku sezonu otvorimo na Vitunjčici.

1925001_660791107313590_1096093578_n

Vrijeme nam baš i nije bilo blagonaklono. Prognoza je upozoravala na dan sa obilnom kišom, a obronci Kleka još su se uvijek bjelili okovani snijegom. Vrlo mala jutarnja temperatura od svega dva stupnja i naravno visoki vodostaj rijeke, nisu obećavali dobar ribolov. Vitunjčica početkom sezone pruža najbolji ribolov u svom gornjem toku od drvenog mosta, pa do kraja brzaka. Ne znam zašto, ali imam osječaj da riba u jesen migrira uzvodno radi mrijesta i tamo ostaje do proljeća, skrivena na dosta uskom terenu u sigurnosti obalnog granja. Visoka i brza voda nije dozvoljavala ribolov na viđeno, ali svaki brzak ili malo dublji vir skrivao je kapitalne ribe. Jutarnji sati ribolova nisu se pokazali kao uspješni, ali kad je temperatura porasla za par stupnjeva sredinom dana Vitunjčica se pokazala u svom pravom sjaju.

16639_660791160646918_1297387684_n

Ribolov i taktika
Društvo od tridesetak mušičara, koliko nas se okupilo na otvaranju sezone nije ostalo praznih ruku, svatko je ulovio minimalno jednu veliku ribu od pedeset do sedamdeset centimetara dužine. Nama, čestim posjetiteljima ove rijeke to nije nikakvo iznenađenje, ali kad nekom gostu pričate da ova rijeka skriva ribe od preko devedeset centimetara nailazite na podsmjeh i nevjericu. Tako je bilo i ove godine. Novi gosti su često izlazili iz rijeke sa široko raširenim očima i čuđenjem, jer čudan je osjećaj kad lovite na dijelu riječice široke svega par metara i u brzaku ispred sebe ugledate ribu kakvu neki mušičari ne vide cijeli život. Veličina rijeke po svemu nalaže da se lovi štapovima klase #5-6, ali kad sretnete ovakvu ribu, požalite da niste uzeli štap #7-8. Pošto je voda u gornjem toku bila brza i jaka najbolje rezultate je davala tehnika zabacivanja uzvodno jako teških nimfi ili kućica tulara i puštanja nizvodno dead drift-om prateći vrh žnjore (strune). Nakon završetka brzaka Vitunjčica usporava i širi se. Otvorena voda često na početku sezone igleda prazno i teško se uočava riba. Na ovom mirnom dijelu vrijedi pravilo dobrog promatranja i zabacivanja pod drugu obalu i imitiranja laganog kretanja nimfe ili rakušaca povlačenjem žnjore rukom ili laganinm trzajima štapa. Ova metoda će često pokrenuti ribu koja leži u grmlju i koja je naizgled nezainteresirana za uzimanje imitacije. Najčešće su to lijepe potočne pastrve koje zbog pomankanja hrane u ovim hladnim danima još nisu aktivne.

1898184_660791190646915_494256409_n
Zlatimir Kostelić s ulovom

Često zapostavljeni nizvodni tereni ispod drugog mosta i ove godine su davali lijepe rezultate, u brzacima su se dobro lovile manje ribe do četrdesetak centimetara, a u mirnim dubinama Grginog jaza najbolje se lovilo tehnikom plasiranja muhe dovoljno daleko i ispred sebe, tako da je struja nanese nizvodno. Možete i koristiti tehniku dodavanja strune koja će omogućiti da nimfa dosegne željenu dubinu. Kad nimfa dosegne željenu lokaciju ili još bolje dotakne dno, vrh štapa podižete sporo i ujednačeno promatrajući vrh žnjore. Ovom metodom se sjajno imitiraju sve vrste pupa i dosta jednodnevki koje u brzom luku napuštaju dno. Ova tehnika pali na dosta voda sa velikim dubinama, mirnog toka tako da ni ribe na Vitunjčici nisu na nju imune. Često to može biti i kučica tulara otežana zlatnom glavom, u većini slučajeva kod ove tehnike riba uzima bilo koju imitaciju. Tako je i meni ova tehnika na kraju dana donijela ovu prekrasnu debelu kalifornijsku pastrvu od šezdeset centimetara. Kao i svake godine Vitunjčica je pokazala da je neizostavna destinacija i da zaslužuje biti u samom vrhu mušičarskih voda u Hrvatskoj.
Lijepi pozdrav i bistro (tight lines)!

 

predsjednik ŠRD Ogulin
Zlatimir  Kostelić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*