Rijeka Unica – Slovenija

Rijeka Unica – Slovenija
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Unica: Mikec prihvata lipljena

Reportaža: UNICA – jedan od bisera slovenskih voda

Rijeka u kojoj još uvek caruju lipljeni

Sezona lova na srebrnog viteza naših voda, lipljena, je otvorena, zato bih vam rado predstavio jednu od najželjnijih i najeminentnijih destinacija za lov ove ribe u Europi, a možda i šire, reku Unicu u Sloveniji.

Po staležu lipljana to je kraljevska voda, a ujedno i raj za sve mušičare koji vole neokrnjenu prirodu, njenu prvobitnost i mir, koju nudi širina i nenaseljenost Planinskoga polja.

Reka Unica je ponornica. Do tog kraškog bisera vas može dovesti nekoliko puteva. Ako ćete doći iz smjera slovenske granice sa Hrvatskom, držite se autoputa koji prolazi pored Ljubljane, u smeru Postojne, izlaz Unec/Cerknica. Tu okrenite desno u smjeru Planine. Nakon nekoliko kilometara ispred vas će se otvoriti veliko Planinsko polje kroz koje u velikim okukama protiče prozirna lepotica Unica.

Reka izvire iz kraškog vrela, iz podzemne jame, na severozapadnom delu polja. Napaja je nekoliko izvora. Jedan od poznatijih među mušičarima je duboki potok Malenščica, a poznat je po tome što su tu bile uhvaćene ogromne potočare (90+ cm ). Sama dužina reke je negde oko 18km, a na kraju ponire u zemlju malo niže od Ivanjega sela, u velikom ponoru Jakovica. Krase je duboki virovi, no najveći deo toka reke se da gaziti u mušičarskim čizmama. Moram vam napomenuti da su ribe tamo vrlo oprezne, pa zato što manje gacanja. Manje gacanja po vodi – veći uspeh u ribolovu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ribolov na reci Unici je otvoren od 01. maja do 30. novembra. Ribolovni revir je podeljen na dva dela. U gornjem delu, od izvora pa do mosta na putu Planina – Rakek je dozvoljena pored suve muhe i upotreba nimfi, te strimera, dok je nizvodno dozvoljena samo upotreba suhe muhe. Obavezna je udica bez kontrakuke (barbles). Zbog očuvanja populacije salmonida u reci, a i zbog enormne posećenosti reke u nekim periodima godine, dozvoljen je odneti samo jednu ribu, znači jednu potočnu pastrvu ili jednog lipljena (kalifornijske pastrve u Unici nema). Mera za potočnu pastrvu i lipljena je 40cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na donjem delu Unice postoji i kraći deo reke, gde možete loviti i belu ribu, na plovak ili štuku na veštačke mamce. Taj deo je vrlo posećen, jer se mogu naći kapitalni primerci štuka i šarana. Svakako se i tu može mušičariti na šarana, klena, štuku…

Dnevne dozvole možete nabaviti u nekoliko restorana u blizini reke, pa da nabrojim neke od njih: Gostišče Petkovšek/vas Planina 99. tel.: 0038657565013

Druga adresa na kojoj možete naći prenoćište sa doručkom za cenu 38 € po osobi je hotel Rakov Škocjan (tu možete ujedno pogledati i poznati Rakov Škocjan), tel: 0038617096586

Cena dnevne dozvole za mušičarenje na Unici je 99 €.

Unica ispod mosta Mikec

Planinsko polje sa rekom Unicom će vam posebno ostati u sećanju ako ga posetite u rano proleće. Sada kad se priroda probudila, a polje se okitilo u boje nebrojenih raznobojnih poljskih ruža, a nad sanjivom rekom se dižu rojevi velikih majskih jednodnevki. Zrak vibrira od udaranja krilaca miliona malih letača nad rekom, a hiljade krugova na vodenoj površini označava uvek gladne stanovnike reke. U ovo vreme se hrane na površini i one ribe koje se inače skrivaju u najdubljim virovima, gde i sunce retko sija. Baš u ovo vreme ćete uz reku sresti na desetine domaćih i stranih eksperata u mušičarenju, koji pokušaju prevariti najveće predstavnike rodova Thymalus i Trutta. A ako odete na sajt: www.g.feuerstein.com/grayling/specimen%20grayling.htm

Unica2 Mikec

naći ćete pored Ribnika u Bosni jedino još slovensku Unicu tako zastupljeno po velikim lipljenima preko magične granice 50+ cm. Baš lipljen je proneo ime Unice i Planinskog polja daleko preko granica, u svet. Zato vam je jasno da je taj komadić Slovenije tesno povezan sa mušičarenjem i ribolovnim turizmom.

Ali ne samo ribolov, ako dovedete nekoga sa sobom kome baš i ne paše učenje plivanja veštačke mušice na vodenoj površini i gacanje po hladnoj vodi; taj će imati šta videti na samom polju kao i u neposrednoj blizini Planinskog polja. To je karakteristično kraško polje sa brojnimi kraškim vrelima i ponorima na kojem ćete naći i najkarakterističniju zatrepnu dolinu Lašarjev kot ili možete pod stručnim vodstvom staroselaca da pogledate Planinsku jamu sa poznatom faunom i florom. U njoj živi najveća populacija močerila na ovim prostorima. Uspomena na bogati prirodni vrt kojega stvara netaknuti predeo oko reke Unice će vam nadopuniti i susret sa » Morskom čebulicom« ( scilla litardierei ) jedinim predstavnikom te vrste Hiacinti na svetu.

U blizini je puno kulturnih i povesnih zanimljivosti, ako nabrojim samo neke: ostaci baroknog dvorca Haasberg, svetski poznata Postonjska jama, Rakov škocjan, Erazmova predjamska tvrđava… Možda bih vas još upozorio samo na crkvicu »Device Marije« u selu Leščevje, izpred koje je izvor pitke vode, kome pripisuju velike ljekovite moći. Ja ih još nisam probao tako da ne mogu to potvrditi (komentar autora).

Preporuke .

Ako dođete mušičariti na taj slovenski biser, preporučujem vam posjetu u rano proleće odmah nakon otvaranja. Tada ribe još nisu tako izbirljive i hrane se preko celog dana, kao što bi rekli, stalno. Tada morate pored majskih jednodnevki (odrasla suva i spent varijanta) u žutim i belim varijantama boja, obavezno poneti i mušice (dvokrilci) koje imitiraju male mušice (crne smeđe boje), male CDC varijante muha na udicama 14 i manje, te smeđe i sive varijante Cadisa, pa onda svakako sve nimfe koje oponašaju predhodni stadij jednodnevki, a posebno je aktualan mali gamarus na udicama 16 i manje, te sve boje mokrih »soft hackle« muha.

Ako vas još šta zanima u vezi ribolova na Unici a željeli bi pitati svakako posetite spletnu stranicu od Zavoda za Ribištvo iz Ljubljane koji dobro upravlja sa tom vodom već nekoliko desetleća. Njihova adresa je : http://www.zzrs.si

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bistro i puno uspeha na Unici vam želim.

Vladimir Mikec – Miki

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*