Rijeka Miljacka – čista!

Rijeka Miljacka – čista!

miljackaPROTOKOL O PROJEKTU “ČISTA RIJEKA MILJACKA”

U četvrtak, 25, decembra 2008. godine u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije-SERDA (Hamdije Čemerlića 2) potpisan je Protokol o međusobnoj saradnji za realizaciju projekta “Čista rijeka Miljacka”, čime je zvanično počeo taj projekt.

Osim predstavnika Općine Centar, koja je inicijator projekta, svoj potpis na ovaj dokument su stavili: direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije – SERDA Šefkija Okerić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović, ministar prostornog uređenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić te ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić.Dokument su potpisali i predstavnici općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža kao i Opštine Pale. Cilj projekta je očuvanje i poboljšanje kvaliteta vode, osiguranje čistoće, zaštita resursa i ekosistema rijeke Miljacke i promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku te razvoj ekološke svijesti stanovništva.

Za realizaciju prve faze potpisnici Protokola su osigurali 531.000 KM, od čega je Općina Centar donirala 50.000 KM. U svom obraćanju medijima Željko Varunek, sekretar organa uprave Općine Centar, kao jedan od potpisnika protokola, je kazao da je danas izuzetno sretan, jer je Općina Centar kao realizator ideje prva općina u BiH spoznala vrijednost ovog projekta, koji je povezao dva entiteta. Osim dobrobiti za ekologiju također može uticati i na sveukupni razvoj ove regije.

Šefkija Okerić, direktor SERDA je kazao da je, prema procjenama za realizaciju cjelokupnog projekta, u nekoliko narednih godina, potrebno oko 100 miliona KM. Pošto se radi o velikim sredstvima, osim domaćih izvora finansiranja, projekti će biti kandidovati prema evropskim fondovima. Nakon izrade studije kojom bi se definisali konkretni programi i aktivnosti na uređenju Miljacke, planira se riješiti problem dva kolektora koji se nalaze na Palama i u Gradu Sarajevu.

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*