Rijeka Kupa i lipljani

Rijeka Kupa i lipljani

Sanjin lipljan web 2

Reportaža: Rijeka Kupa

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Oko 100m nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice i skreće prema sjeveroistoku, te zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu.

kupa web 2

 

kupa web 6

U svom gornjem toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze plodne njive i polja. Sljedeća veća rijeka koja se ulijeva u Kupu je Lahinja.

Kupa kod Ozlja ulazi u svoj ravničarski tok. Zatim stiže do Karlovca gdje se s desne strane ulijeva rijeka Dobra te ubrzo nakon toga i Korana koja već nosi vode Mrežnice. Kasnije se u Kupu još ulijevaju rijeke Kupčina s lijeve i Glina s desne strane.

kupa web 5

kupa web 4

kupa web 3

Kupski lipljani

Ono što je za nas mušičare bitno i interesantno je velika populacija lipljana, u manjem
broju zastupljene su pastrve, a nizvodno se nalaze odlične tereni za ribolov glavatice odnosno mladice, koju Slovenci ubacuju redovito svake godine u dubine rijeke Kupe.

Lipljan web 1

Lipljan web 11

Isto je i sa lipljanom kojeg ima u velikom broju. Najbolji tereni za ribolov ove plemenite ribe su od ušća Čabranke u Kupu, pa nizvodno do ušća Kupice u Kupu.

Imitacije sitnih gamarusa, većih kućica tulara najčešće su najproduktivnije u početku sezone odnosno 6-8 mj., dok su još vode veće, a riba manje oprezna.

Dolaskom jeseni i manjeg vodostaja, a samim time i povećanoj opreznosti riba od imitacija najćešće koristimo suhu muhu tj. sitnije jednodnevke, ne zaobilazne palmere, mrave (CDC), … Osobno koristim sitnije mrave kao moj favorit.

Sanjin lipljan web 3

Sanjin lipljan web 2

Od nimfi u jesenjem periodu koriste se mali maslinasti i narandžasti gamarusi, imitacije pupe, te sitniji brojevi nimfi u maslinastom, smeđem i ostalom dekoru i paleti boja.

Svakom istinskom mušičaru kojega put nanese u čarobnu dolinu rijeke Kupe svakako garantiram lijepom provodu i izvrsno provedenom i ispunjenom danu uz predivne primjerke lipljana, a dolina Kupe svakako ima svoje čari i ljepote same po sebi.

Stoga pravac u zelenilo Gorskog kotara i dolinu Kupe u “okršaj” sa predivnim, snažnim i kapitalnim primjercima omiljene i lukave nam ribe – lipljana.

Lipljan web 10

Lipljan web 7

Bistro!

Više slika u galeriji: https://www.musicar.rs/gallery/rijeka-kupa-i-lipljani/

SANJIN DESPOT

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*