Rijeka Janj

Rijeka Janj

Janj w4

Rijeka Janj
Reportaža iz ugla planinara

Rijeka Janj izvire u okolini Šipova. Taj dan sam planinario sa ostalim društvom planinara iz društva “Mehanizam”. Priroda je divna, čista i uredna. A što se tiče gazdovanja i upravljanja rijekom mislim da je područje opsjednuto neredom i krivim radnjama što se tiče ribljeg fonda.

Čak šta više uz dužnicu koju sam prešao, iznosila je oko 20km, zatekao sam samo dva ribolovca koji su lovili na lajnere. Na pitanje – nama svima poznato, “Kako ste, je li ima lipca?” – usledio je odgovor “Ima nešto sitno”. Tako nisam sreo i video ribu. Mislim da znamo šta je doprinelo smanjenu populacije. Teren je odličan što se tiče mušičarenja, mislim na gornji tok… Ima dosta leskave i titrave vode pogodne za lipljena. Voda je hladna kao led. Prešli smo je bez opreme, noge se oduzimaju. Sve u svemu priroda (kanjon je očaravajući) deluje smirujuće i pozitivno. Mislim kad bi se povelo računa o zaštiti ribljeg fonda da bi imali spektakularno mjesto za mušičarenje. Iskustvo je divno, kao i sam izvor Janja. Ko’ je u mogućnosti treba vidjeti. Ali ako ste već tu predlažem kao mušičarski revir Pliva. Udaljena nekoliko kilometara od Janja. Sad za revir na Janju, nisam upoznat sa njegovom populacijom riba i gazdovanjem. Sve u svemu divno je bar posjetiti ta mjesta ….

U posjeti smo obišli i dio rijeke koji se zove Janjski otoci i mlinovi. Odlično uređen prostor. Nizvodno od njih nalazi se kanjon Janja koji je divan i sa ogromnom količinom i brzinom vode.

Fotografije sa rijeke Janj

Janj w5 Janj w3 Janj w2 Janj w1 Janj w8 Janj w7 Janj w6

Sa poštovanjem pozdrav i Bistro

Slaviša Garić

Wikipedija:

Janj webJanj je rijeka u opštini Šipovo, Republika Srpska, BiH. Ime Janj označava i oblast južno od Šipova prema Kupresu sačinjenu od mnogobrojnih sela, koja se nalaze u i oko kanjona rijeke Janj. Kanjon rijeke Janj je zaštićeni prirodni rezervat Republike Srpske. Po najavama vlasti kanjon rijeke Janj bi trebalo zajedno sa kanjonom rijeke Plive da uđe pod zaštitu UNESKA. Na samom izvoru Janja,u njega se ulijeva riječica Vaganac, nakon čega pravi vodopad od 4-5 metara visine, te ulazi u kanjon dug oko pola metra.Prohodan i veoma strm kanjon Janja je izuzetno primamljiv za planinarske šetnje .Po izlasku iz kanjona Janj postaje pitomiji, pun razigranih brzaka, dubokih virova, sve do Janjskih Otoka, iznad kojih pravi vodopad od kojih zastaje dah. Sve do ušća u rijeku Plivu, Janj mijenja svoj izgled od ledeno mirne vode do pjenušave rijeke, pune brzaka i slapova.
Janj web1Rijeka Janj izvire 13km južno od Šipova na nadmorskoj visini od 612m u dubokom mračnom kanjonu čije su strme litice visoke do 200m. Rijeka teče na sjever prema gradu. Na 9km od grada nalaze se Janjski otoci, dolina duga oko 1km, gdje se Janj razljeva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara spajaju. Janjski otoci su popularno turističko izletište.
Janj je dug 14,35km i uliva se u rijeku Plivu oko 1km jugoistočno od Šipova na nadmorskoj visini od 440m. Kanjon rijeke Janj je građen od mezozojskog krečnjaka. U dolini Janja nalazi se rimski spomenik uklesan u stijeni.
Rijeka Janj je izuzetno bogata potočnom pastrmkom i lipljenom, te je zbog toga veoma atraktivna ribolovna mušičarska voda. LTG kompanija iz Banjaluke se stara o Janju – koncesija. Rijeka Janj je i izvor pitke vode za opštinu Šipovo. (Priredio IK/online Mušičar)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*