Rijeka Jakotina

Rijeka Jakotina

10w

Rijeka Jakotina

Rijeka Jakotina je jedna od većih pritoka rijeke Vrbanje koja protiče kroz opštinu Kotor Varoš (30-tak km od Banja Luke), a dobila je ime po istimenom selu Jakotina kroz koje i protiče. 

Svjom dužinom od 15-tak km, već dugi niz godina nas ugošćava svojom ljepotom, čistoćom vode i bogatstvom vodenih vrsta. Režim ribolova je samo mušičarenje s jednom muhom (nimfa ili strimer) i naravno C&R.

8w

4w

2w

Pored autohtone potočne pastrmke, u rijeci žive endemska vrsta krkuše, pior, peš a u donjem toku, ka ušću u Vrbanju i klen. Može se naći i po koja kalifornijska pastrmka koja je slučajno zalutala iz obližnjeg ribnjaka.

Mušičarenje nije baš popularno u Kotor Varošu pa se nas nekolicina (4-5 mušičara), godinama borimo i zalažemo svoj trud za očuvanje ove rijeke i ribljeg fonda u njoj. Čuvarska služba takođe nije aktivana u dovoljnoj mjeri i mogu se primjetiti razni oblici javašluka i nedozvoljenog načina pecanja od strane ribokradica.

9w

3w

1w

Pored svih muka opet se nekako nađe vremena za lijepo druženje s ljubiteljima prirode i pravo istinsko mušičarenje na ovoj rijeci. Pogodna je za pecanje na finom i lakom priboru, klase od #2-4.

Najveći ulovljeni primjerak je potočna pastrmka od 49cm, koja se i vidi na jednoj od fotografija. Naravno, riba je uredno vraćena nazad na slobodu.

7w

6w

5w

Pošto ova rijeka nije revir, peca se uz republičku – godišnju dozvolu koja je 78KM ili dnevnu od 10KM. Najčešća veličina pastrmki je od 20 – 35cm. Najbolje mušice za lov na Jakotini su razne imitacije sedževa, podvodnih nimfi, imitacije jednodnevki i kopnenih insekata osa, mrav i skakavac.

Veliki pozdrav BISTRO!

 Ernest Tatar

 

Loading

1 Comment on “Rijeka Jakotina

  1. Stvarno savršeno mjesto po pitanju prirode i čistine vode, međutim rijeka je napadnuta od strane krivolovaca i ljudi koji bacaju smeće kao da je to smetljište, a ne naše najveće blago … i na žalost svake godine je sve manje ribe.

    Odlična reportaža!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*