Rijeka Fojnica zatvaranje sezone 2017.

Rijeka Fojnica zatvaranje sezone 2017.

Rijeka Fojnica zatvaranje sezone 2017.

Sasvim spontano moj kolega Žarko Timarac i ja smo oko 1 sat poslije podne krenuli put Fojnice, da se oprobamo na rijeci Fojnici u mušičarskom reviru.

U putu smo nazvali našeg druga Nusmira strastvenog ribolovca iz Fojnice i javili da mu dolazimo u goste u ribolov. Oko 2 sata poslije podne stigli smo. Nusmir nas je čekao u kafiću i nakon kafe krenusmo na vodu.

Revir se nalazi u samom centru Fojnice pored hotela Reumal. Prvi izbor je bio strimer od zečijeg stropa na udici broj 6 (zonker). Par zabačaja i odmah bum, potočna pastrmka oko 35cm veoma jaka i zdrava riba. Iznad mene kolega Žarko vadi ribu preko 50cm. Nakon nekoliko riba od 30-40cm konačno velika 7-8 minuta borbe, par skokova i riba ode. Velika riba 60+cm. Šteta, ali idemo dalje. Mijenjam taktiku, stavljam nimfu i dok kolega Nusmir sa druge strane na srimer vadi jednu za drugom ja češljam brzaćiće i u samo 50 ak metara 5-6 finih riba. U povratku kalifa preko 2 kile. Podvez je 0.14mm, ali je izdržao i riba je vani. Slikanje i vraćanje.

Nakon par sati ribolova i oko 40 ak riba uhvaćenih, zahvaljujemo se kolegi Nusmiru i zadovoljni se vraćamo kući. Sve u svemu revir veoma bogat ribom, domaćini gostoljubivi, definitivno vrijedi ga posjetiti.

Malo o reviru:
Cijena dozvole za jedan dan mušičarenja je 10 eura ili 20 KM. Režim ribolova je C&R. Lovi se na mahač, a imitacije treba da su urađene na udicama bez kontrakuke.
Grad Fojnica je 30 ak km od isključenja sa auto puta (Zenica-Sarajevo) u Visokom. Idete dakle Visoko – Kiseljak – Fojnica. Rijeka i revir su u samom gradu.

Bistro!

Almedin Omerhodžić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*