Rijeka Bistrica kod Bijelog Polja

Rijeka Bistrica kod Bijelog Polja

bistrica web5

Rijeka Bistrica kod Bijelog Polja

Htio bih da vam predstavim rijeku na kojoj mušičarim. Bistrica je desna pritoka Lima. Izvire na zapadnim padinama Giljeve. Protiče preko Pešterske visoravni, na kojoj pred Đalovića klisurom ponire i na donjem dijelu klisure ponovo izbija na površinu u vidu jakog vrela.

Odatle teče pretežno klisurom dolinom prema Limu, u koji se uliva sjeverno od Bijelog Polja. Ukupna dužina Bistrice je 26km. Sliv zahvata površinu od 380km2. Najvećim dijelom je pod pašnjacima, inače jako bogata ribom i kvalitetom vode koji je odličan za uzgoj pastrmke. Od sela Bistrica do ušća u Lim postoje dva ribnjaka koja se bave uzgojem kalifornijske pastrmke.

bistrica web4 bistrica web2 bistrica web3 bistrica web1

U jednom dijelu Bistrice napravljen je mušičarski revir. Vlasnik Revira je Ribolovačko društvo „Sinjavac“ iz Bijelog Polja. Od riba ima pastrmke potočare i lipljena , a zimi mladica ulazi na mrijest u Bistricu iz Lima … Revir je dugačak oko 3 km … Rijeka je bogata vodenim insektima.

Nimfe web1
Bogata je insektima – nimfe

Van revira je dozvoljeno i varaličarenje. Kontrole su redovne!

Lipljan – ulov koji sam ostvario letos

Lipljan web1

Lipljan sam uhvatio na muvu hot but vel 14. Bio je dug 46cm, rijeka Bistrica.

O opreme sam koristio: Štap je bio Sage launch 9ft #5, ali sam se slikao sa ovim, Čekrk je nn (ne znam koji tip i marka), Struna SA, predvez airflo, a tipet Stroft 0.12mm

Lipljen je vraćen, slikao moj brat Amer Ljuca

Lipljan web2
Ovaj manji lipljan je pušten kao i ostali ulovljeni taj dan.

Tekst i foto: Dino Ljuca, Bijelo Polje

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*