Ribolovni turizam u BiH

Ribolovni turizam u BiH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ribolovni turizam u BiH

Danas je na satelitskom francuskom kanalu Seasons, koji za tematiku ima lov i ribolov, emitovana emisija posvećena mušičarenju u revirima Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Francuze je oduševila priroda i bogatstvo kapitalnih lipljena i potočne pastrmke, ali i predusretljivost domaćeg stanovništva!

Opaska urednika BistroBiH.

„Svijedoci smo sve većeg broja stranaca na našim vodama i svi imaju za cilj da se odmore, upoznaju običaje drugih naroda i pokušaju uhvatiti po koju ribicu. Ovo je šansa za sve regione u BiH da krenu ozbiljnije se baviti ribolovačkim turizmom, te zaštite vode od dalje devastacije, riblji fond od krivolova i tako učine svoje vode dovoljno atraktivnim za ribo-turiste koji godišnje potroše na milione dolara po raznim destinacijama koje su, po mom mišljenju, manje interesantne od onoga što im mogu pružiti zemlje jugo-istočne Evrope.

Na duže staze, ova turistička grana može zaposliti na stotine mladih ljudi Bosne i Hercegovine. Znam lično za slučajeve gdje su stranci dolazili sa najboljim namjerama, a derali su ih po novčaniku svi, od ribočuvara, pa do vulkanizera. Nadam se da će se situacija promjeniti glede balkanskog odnosa prema biznisu i da će ljubitelji ribolova iz cijelog svijeta moći, baš kao i ovi Francuzi, poslati pozitivnu poruku ostalim ribarima željnih ljepota kakve samo mi imamo.

Dobro se dobrim vraća! Bistro Bosno i Hercegovino!“

Izvor: bistrobih.ba

 

 

2 Comments on “Ribolovni turizam u BiH

  1. Kada li će u Srbiji biti ovakvo stanje da stranci dolaze u ribolovni turizam! Realno jedino reka Gradac ima šanse. Svedoci smo dve godine unazad da se to desilo, pa je čak bugarska TV snimala reportažu o reci Gradac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*