Ribolovačka mafija pustoši Savu i jezera

Ribolovačka mafija pustoši Savu i jezera

lov sarana mrezomU Sremu cveta krivolov i ilegalni biznis s ribom

Ribolovačka mafija pustoši Savu i jezera

Uprkos lovostaju, iz Save se masovno izlovljava smuđ i nekontrolisano prodaje na mitrovačkim pijacama i ribarnicama. Nadležni još ne reaguju, iako su ih udruženja ribolovaca i ljubitelja prirode upozorila na desetkovanje ribljeg fonda u sremskim rekama i jezerima.

– Na delu je ribolovačka mafija, u sprezi su ribočuvari, vlasnici ribarnica, ribljih restorana i tezgi na mitrovačkim pijacama koje tržišna inspekcija uopšte ne kontroliše. Reč je o unosnom ilegalnom biznisu koji svima u lancu donosi bogatu zaradu. Ako se zna da kilogram smuđa košta 700 dinara, a ribokradice se javno hvale da mrežama godišnje ulove po nekoliko hiljada tona, računica je jasna – kaže Nenad Ivanić, predsednik Udruženja ribolovaca “Zlatna ribica”.

U njegovu prodavnicu ribolovačke opreme svakodnevno dolaze alasi hvaleći se ulovom smuđa, iako lovostaj traje do 1. maja. Čak i kada je ribolov dozvoljen, propisana je veličina ulovljene ribe, što, tvrdi on, niko ne kontroliše.

– Savu čuvaju samo dva ribočuvara. Zanimaju ih jedino ribolovačke dozvole, a ulov ne kontrolišu. O reci, izuzev grupe entuzijasta, niko ne brine. Nekada je bila puna ribe, sada je sve manje soma, smuđa, šarana, a kečige gotovo više i nema – kaže Ivanić. Na Savi je, dodaje, ekološka katastrofa.

Jezera

Masovni izlov ribe mrežama, ali i eksplozivom, plinom i elektroagregatima u jeku je i na sremskim jezerima. Ribokradice noću pustoše Borkovac, Dobrodol, Manđelos, Mutalj, Jarkovce i dva erdevička jezera.
– Bio sam ribočuvar-volonter na manđeloškom jezeru šest godina. Ribokradice ne prezaju ni od čega, u lov idu naoružani noću na čamcima, dok ribu love bombama. Strašno je gledati kakav pomor naprave. Na Jarkovcima šarana izlovljavaju mrežama, svakog dana razvuku pet, šest mreža u kojima je po 500 kilograma ribe. Kažu da imaju dozvole i da rade za gazdu iz Zrenjanina – kaže Borislav Erić, alas iz Velikih Radinaca.

O krivolovu na Savi nismo podatke uspeli da dobijemo od Službe za ribarstvo u Sremskoj Mitrovici jer su nas uputili na PR službu “Vojvodina šuma” koje su korisnici ribarskog područja od granice s Hrvatskom kod Jamene do Jarka, kao i dela od Grabovaca do Kupinova. Na tom području radi njihovih pet ribočuvara.

Sremska ribolovačka udruženja žalila su se nadležnima i resornom ministarstvu da oni loše obavljaju posao.

Dokaz u čamcu
Od početka godine mitrovačka policija podnela je jednu krivičnu prijavu za nezakonit ribolov, a prošle godine tri. Zakonom o ribarstvu za nedozvoljeno ribarenje mrežama kazna je 3.000 dinara. Krivolov dinamitom, strujom i plinom kažnjava se zatvorom od 3,5 do pet godina, ali samo uz postojanje neposrednog dokaza – agregata i ribe u čamcu vredne 10.000 dinara.

Narcisa Božić, Foto: N. Božić

Preuzet: blic.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*