Ribolov na Selškoj Sori

Ribolov na Selškoj Sori

selska-sora

Ribolov na Selškoj Sori
Predstavljanje i uslovi

Selška Sora je reka koja izvire na nadmorskoj visini preko 900 metara i posle pređenih 32 kilometara spaja se sa Poljanskom Sorom, koje dalje nastavljaju put prema Savi pod imenom Sora.

Ljudi se teško slažu gde je pravi izvor Selške Sore. Jedni kažu da izvire iznad sela Sorica (Sorški potok), a drugi kod Petrovog brda (Zadnja Sora). Kako god ova lepa i ribom bogata reka je u gornjem toku lovna od izliva Sorškog potoka u Zadnju Soru, pa do jaza u selu Selca ispod sportskog terena Rovn. Revir Selška Sora 2 (A revir) počinje kod sotočja Sorškog potoka i Zadnje Sore, slika 1, slika 2.

slika-1-most-ispod-kojeg-tece-sorski-potok
Slika 1 Most ispod kojeg teče Sorški potok
slika-2-usce-sorskog-potoka-i-zadnje-sore
Slika 2 Ušće Sorškog potoka i Zadnje Sore

Revir je lovan u celom toku revira osim u rezervatu. U gornjem toku je većinska potočara (potočna pastrmka) dok je niže preovladava borbenija šarenka (kalifornijska pastrmka).

Rezervat počinje kod Dermotovog jaza Slika 3, koji je u starom gradu Železniki kod skretanja za selo Smoleva odnosno Ojstri vrh Slika 4.

slika-3-dermotov-jaz-levo-i-desno-u-toku-kao-i-u-kanalu-je-ribolov-zabranjen
Slika 3 Dermotov Jaz. Levo i desno u toku, kao i u kanalu je ribolov zabranjen.

Rezervat se završava nizvodno kod Škovincovog mosta Slika 4.

slika-4-skovincov-most-foto-rok-benedicic
Slika 4 Škovincov most. Foto: Rok Benedičič

To je star kameni most kod fabrike Domel. Između Dermotovog jaza i Škovincovog mosta je ribolov strogo zabranjen u celom toku Sore i jazu do Mlina. Ribolov je dozvoljen samo direktno ispod Dermotovog jaza, ali ne i u kanalu ili u toku.

selska-sora-ribolov-muharjenje-zelezniki-zemljevid

U gornjem toku je većinska potočara dok je niže prevladuje borbenija kalifornijska pastrmka. Revir Selška Sora 3 (B revir) je za razliku od A revira bogatiji za Lipljena i Klena. Revir počinje pod Zavrnikom ispod jaza gde se završava A revir, Slika 5.

slika-5
Slika 5

Reka do Sela Dolenja vas nastavlja sa svojim brzim tokom i u Dolenjoj vasi se polako smiruje. Lipljen je prisutan u celom B reviru, ali je najveća populacija te ribe u tom mirnijem delu reke. Najviše ga ima od sela Bukovica, pa do sela Praprotno, gde se i završava B revir

slika-6-granica-dva-drustva
slika 6.

Klena možete uloviti niže od jaza u Dolenjoj vasi. Nizvodno od B revira gazduje ribolovno društvo Sora – Škofja Loka.

Od izvora pa sve do konjskog broda u selu Praprotno i svim pritocima gazduje ribolovno društvo ribiška družina Železniki.
Politika ulaganja je takva, da se ulaže samo autohtona riba. To je potočna pastrmka iz naše ribogojnice i po neku godinu i kupljen lipljen. Druge autohtone i neautohtone ribe se ne ulaže. Sva mlađ se ulaže u pritoke koji su odobreni za to po RGN (ribolovno gojitveni plan). To znači da se po RGN izlovi izabran potok. Sva kalifornijka pastrmka iz tog potoka se uloži u B revir, a potočna pastrmka u revir Sore u kojeg se izliva taj potok. Kad je taj potok izlovljen u njega se uloži mlađ potočne pastrmke, koje tu žive sledećih 2 do 4 godine, zavisno od RGN, do sledećeg izlova.

Zahvaljujuće toj politici i veoma čistoj, kiseonikom bogatoj, vodi – Selška Sora je puna ribe.

zelezniki-8

Ribolov u Selškoj Sori je dozvoljen samo na veštačku mušicu sa udicom bez kontra kuke. Ribolov sa muhom glo bug je zabranjen. Najmanja mera kalifornijske pastrmke je 24cm. Dozvoljeno je poneti 3 šarenke (kalife) na ribolovnu dozvolu.
Potočnu pastrmku, lipljena i klena je zabranjeno nositi.
Revir A je lovan od 1. maja pa do 30. septembra. Revir B je lovan od 1. aprila pa do 31. oktobra. Pri ribolovu je obavezan pribor za odkačinjanje udice i meredov. Zakačene, ranjene ribe nije dozvoljeno vraćati u vodu, i moraju se upisati kao ulov. Ribolov sa škarpi i mostova je zabranjen. Ribolov u reviru A je dozvoljen samo po pravilu ulovi i pusti, dok se u reviru B riba sme uzeti.
Ribolovne dozvole je moguće kupiti na internet adresi: www.ribiske.karte.si.

Nekoliko fotografija s prošlogodišnje posete Selškoj Sori:

Vojko
Šarenka
Ivan
Ivan akcija
Jovan s ulovom
Vojko akcija

Vojislav Dimitrijević

Loading

2 Comments on “Ribolov na Selškoj Sori

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*