Ribnik – mali mušičarski Raj

Ribnik – mali mušičarski Raj

Ribnik_Lipljan web

Ribnik – mali mušičarski Raj

Ako postoji rijeka koju svaki mušičar mora da doživi onda je to Ribnik. Istovremeno i pitoma i divlja, Ribnik je voda koju je sam Bog stvarao za mušičare.
Ribnik će zbuniti i najmaštovitije vezače mušica jer je biodiverzitet ove rijeke fascinantan, a priroda i zelenilo koji je okružuju oduzimaju dah. Bitna stvar za početnike je i njegova dubina.

Ribnik je moguće gaziti kompletnom dužinom toka bez straha od „kupanja“, što ribolov čini ugodnim i opuštenim. Vodostaj je prilično stabilan. Rijeka brzo reaguje samo na obilnije padavine. To znači da kratko poslije kiše vodostaj poraste, ali se jako brzo smiri i izbistri.
Ribolov je na Ribniku dozvoljen cijelu godinu, sa izuzetkom gaženja vode dalje od metra od obale u periodu mrijesta pastrmke. Ovo znači mogućnost uživanja u zimskom mušičarenju lipljena kada većina ribolovaca pauzira zbog zabrane ribolova na većini voda. Zimski ribolov je inače često atraktivniji i uspješniji od mušičarenja za vrijeme vrelih ljetnih dana. LTG kompanija koja gazduje ovim biserom domaćinski se odnosi prema rijeci i svojim gostima, tako da je svaki put zadovoljstvo loviti i uživati na Ribniku.

Mladen_Pastar web1
Autor teksta Mladen u akciji – zamaranje lipljana

Rijekom caruje autohtoni lipljen i potočna pastrmka, a kvalitetnom politikom gazdovanja kalifornijske pastmke ima samo onoliko koliko uspije pobjeći iz lokalnog ribnjaka (dozvoljeno je uzeti kalifornijsku pastrmku bez obzira na veličinu i količinu zbog zaštite autohtonih vrsta riba). Kao rezultat toga, Ribnik nije potrebno dodatno poribljavati. Prirodna reprodukcija ribe uz kvalitetnu ribočuvarsku službu garantuje bogat riblji fond.

Andjelko_Pastar web
Anđelko Paštar
Nemanja Colic web
Nemanja Čolić

Spadam u ljude koji se mušičarenjem bave isključivo radi zadovoljstva, ljubavi prema prirodi i ovoj viteškoj disciplini koju zovemo flyfishing. Zbog ljubaznih domaćina, predivnog okruženja, zaštićene i brižno čuvane prirode i ribljeg fonda na Ribniku se osjećam kao kod kuće, te skoro svaki vikend zajedno sa prijateljima Nemanjom Čolićem i Igorom Kuruzovićem uživam u magiji ove rijeke.

Igor_Kuruzovic web
Igor Kuruzović

U ovom periodu (10.04.2015.) lipljen polako izlazi iz mrijesta i sve intenzivnije se hrani, čak i na površini. Pastrmka se odavno izmrijestila, ali se još drži zaklona te se veći primjerci moraju tražiti strimerom. U toku ribolova smo primjetili nekoliko gorskih pataka (velike jednodnevke), koji najavljuju najatraktivniji majski ribolov krupnim mušicama. Po mojoj procjeni, svega 15-ak dana nas dijeli od početka ribolova na imitacije poznatog Ribničkog patka. Ono što me posebno obradovalo je i intenzivno rojenje sedževa, kojih je u jednom momentu bilo više nego sitnih jednodnevki (krejica) koje su na Ribniku prisutne skoro u svakom momentu.

Zivi_svijet web
Živi svijet dna – sitne nimfe iz Ribnika

Mi smo ribu tražili uglavnom na nimfe tamnijih braon i sivih nijansi kao i imitaciju larve hydropsyche. Kao i obično, riba je u jednom periodu dana počela da se diže i na površinu kupeći imitacije emerdžera sitnih jednodnevki. U drugom dijelu dana smo fino lovili na nimfe fazanke sa tungsten glavama. Vodostaj je samo desetak centimetara veći od neke ribničke „nule“, tako da ribolov nimfama ima posebnu draž.

Mladen_Pastar web
Mladen Paštar

Ova godina je počela odlično kada govorimo o vremenskim uslovima (da kucnem u drvo imajući u vidu prošlogodišnje poplave), tako da se iskreno nadam odličnoj mušičarskoj sezoni na rijeci Ribnik.

Pozdrav za sve prijatelje po štapu i kanapu!
Bistro!
Mladen Paštar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*