Ribnik – Januarski ribolov

Ribnik – Januarski ribolov

Reportaža: Ribnik – Januarski ribolov 

Povodom otvora sezone ribolova na rijekama Plivi i Ribniku 21. januara bio sam pozvan od strane prijatelja Jana i Mome da dođem u Ribnik. Neočekivano vrijeme za otvor sezone, u januaru. Rado sam se odazvao pozivu i uzeo par dana odmora, pa pravac iz Beča za BiH.

Putovanje kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku je prošlo bez nekih teškoća. Na granici Hrvatske i BiH, i na samom ulasku u BiH snijeg je već padao uveliko, a vozila za održavanje cesta nigdje na vidiku. Granicu prelazim oko 5 ujutro i vozim se do Novog Grada, gdje me čeka Jan Janković. Kod njega sam malo odmorio, pa sam krenuo dalje u pravcu Ribnika, preko Prijedora. Vožnja do Sanskog mosta je i nekako išla sa oprezom, a od Sanskog mosta do Ključa katastrofalno. Snijega oko 15cm na cesti. Niko ne čisti! Vozim kao na bob stazi i oko 10.30 stižem konačno u Ribnik. Tu me čeka Momo Gavranović, moj prijatelj kod kog sam i odsjeo. Jan će doći sljedeći dan, jer je imao nekih obaveza, pa nije mogao ići samnom.

Nestrpljivost 

Odmah sam se presvukao i sišao do rijeke. Voda idealna, samo što je temperatura zraka dobro ispod nule. Nakon nekoliko zabačaja uspjevam prevariti jednog lipljena kod restorana “Alas”, gdje sam tog dana pretežno i lovio. Poslije je slijedilo još par lipljena i jedna potočara. U “Alasu” se malo okrijepim, popijem čaj.
Gledam kroz prozor. Počeo se lipljen dizati na površinsku muhu – jednodnevku. Bilo je oko 13.30 sati. Izađem, prijeđem most i krenem loviti suhom muhom. Dobro je išlo, ali mene privlači lov nimfom. Vratim se ponovo preko mosta i siđem, ispod, preko puta pansiona “Aqua”. U vodu se ne sme ulaziti dalje od 1m od obale (zbog mrijesta pastrmki), kako nalažu nova pravila revira, u zimskom periodu, kojih se strogo pridržavam. Skoro sam lovio sa obale. Stavim težu nimfu i plasiram je u brzak. Nije prošao ni trenutak, osjetim zatezanje šnjure i slijedi kratka kontra. Nakon kraćeg drila osjetim da imam dobar komad. Momo se već uputio kući – bilo mu hladno. Zovem ga mobilnim telefonom. Vraća se sa pola puta i slika me sa mobilnim telefonom, jer sam svoju kameru zaboravio u kući, kod njega. Izvlačim ribu i mjerimo je. Tačno 48cm. Nakon par fotki lipljen je opet zaplivao prema brzaku gdje je i ulovljen.

Tako smrznut, a ipak radostan sam se tog dana vratio do boravišta. Nakon odmora je slijedilo motanje mušica, pošto je samnom, skoro uvijek, moj koferčić sa alatom za vezanje mušica. Urađena je serija Janovih Mandavuški, Gamarusa i Grbica. Polako se bližilo pola noći i vrijeme je bili ići spavati, jer sam bi umoran od puta i ribolova. Zaspao veoma brzo i spavao kao klada.

Lipljen do lipljena 

Ujutro se dižemo, oblačimo waders i čekamo da dođu Jan i moj livnjak Mladen Juranić. Uputimo se do Steve i Duška na recepciju, da vidimo šta su nabavili novog materijala za motanje mušica. Izbor je bio veliki na moje oduševljenje, od žica za porebravanje različitih debljina i boja, pa do dabinga sa stotine nijansi. Kroz priču saznajem zašto je otvor u Januaru, a ne kao i obično početkom marta. Kažu pojavio se određen broj kormorana, koji uništavaju ribu, a prisustvo ribara na vodi će ih koliko toliko uplašiti. Oni tada ne prilaze rijeci, dok su ribari na vodi.

Po dolasku Jana i Mladena krenuli smo malo da lovimo. Otišli smo nekih 800m poviše “Alasa” i polako niz vodu. Lipljen je radio kao lud na površinsku, ali mi smo uporno lovili sa nimfom. Lovio sam sa Momom i Mladenom, dok je Jan bio zadužen za slikanje, ako bude kakvih akcija, a bilo ih je.

Momo je išao prvi i skoro svaki drugi zabačaj imao je lipljena, dok sam ja sa Janom malo pričao, malo lovio. Imao sam i ja par manjih, ali ništa što bi bilo vrijedno fotografisanja. Oko 14.00 je krenuo pravo da uzima. Približavamo se “Crnjaku” poviše “Alasa” i tu kačim prekrasnog lipca od 45cm. Jan me slika, puštanje ribe i polako krećemo prema “Alasu” da se okrijepimo. Nakon ručka pokazujem mušice što sam protekle noći pravio, uz Janovu potvrdu da sam dobro „kloniro“ Gamarusa, Mandavušku i ostale nimfe. Tu su me Momo i Mladen očerupali što se tiče mušica.

Momo s lipljenom

Izlazimo iz “Alasa”. Momo se spušta ispod mosta. Gledam odozgo, s mosta, stavlja Gamarusa, prvi zabačaj. Čini mi se da nije ni propao do dna Momo povika: – “Evo ga, izgleda da je dobar!” Strčah u času do njega. Nakon nekoliko minuta lipljen je vani, slijedi slikanje i mjerenje – 44cm izgleda kao da ima pola metra, visok lijep zdrav. Odavno nisam vidio ljepšeg lipljena.

Jan na Ribniku

Nakon kraćeg vremena odustajemo. Hladno je jako. Smrzli smo se. Povratak kući, pa opet motanje mušica. Jan demonstrira sa svojim krupnim rukama kako se prave veoma male nimfe i njihovu preciznu izvedbu do u najmanji detalj. Ostali smo do kasno u noć motajući i razmjenjujući mišljenja i znanja.

Sljedećeg dana pakovanje i povratak kući sa predivnim utiscima i slikama sa „januarskog ribolova“ na Ribniku.

U okviru o ulovima i priboru

Mensur Jahjefendić – Memo, Beč, Austrija, Lipljen 48cm, Rijeka Ribnik, BiH, ulovljen niže mosta u Ribniku. Dan 21 januar 2011, 14 sati riba.

Pribor i oprema: Štap Sameo clasic 4 # 9 stopa, rola Sameo Pandion XI šnjura Rio Gold 4 # predvez Maxima 12 stopa sa vrhom 0,12mm. Vanjska temperatura je bila oko – 4 stepena Celzijusa. To je onaj tamniji veći lipljen – slikao Momir Gavranović, a onaj drugi, što klečim u vodi je od 45cm, slikao Jan Janković 23 Januara

Muhe: nymfa 12 ka sa tungsten glavom i  gamarus udica Admiral type 4007/3 veličina 10, mustra Jan Janković, boje medastonarandžaste, porebrena sa srebrenom žicom, podmet olovna žica i svila navedene boje, nogice narandžasti kunić.

Sve ribe su vraćene. C&R!

Autor: Mensur Jahjefendić – Memo

Foto: Jan Janković, Momir Gavranović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*