Riblje ulje obnavlja mozak

Riblje ulje obnavlja mozak

Riblje-ulje-te-1

Riblje ulje obnavlja mozak, nakon konzumacije brze hrane

Riblje ulje može zaustaviti negativan uticaj brze hrane na mozak, navode naučnici.

Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim udjelom masti može uticati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije. Naučnici sa univerziteta u Liverpoolu otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne uticaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontroliše hranjenje, učenje i pamćenje.

“Prekomjerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomjerne tjelesne težine, ometa metabolizam, a utiče i na mentalne procese. Ove promjene mogu se vidjeti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što potencijalno povezuje pretilost sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove uticaje”, izjavila je Lucy Pickavance, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim udjelom masti zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida, te potiču rast nervnih ćelija.

Izvor: Klix.ba

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*