Riblja pršuta kao porodični biznis

Riblja pršuta kao porodični biznis
proizvodnja-riblje-prsute-1
(Foto: Rade Kristinić))

Riblja pršuta kao porodični biznis

Kada dođe vreme posta mnoge domaćice razmišljaju šta pripremiti, kako obogatiti jelovnik, a pri tom ne uskratiti organizmu vitamine i minerale neophodne za funkcionisanje. Posna hrana je na neki način danas postala biznis, pa će uvek biti iznenađenje šta je sve moguće pronaći na tržištu, u prodavnicama zdrave hrane i mega marketima.

Miloš Trojančević, ima 26 godina, apsolvent je ekonomskog fakulteta i u porodičnom biznisu bavi se proizvodnjom ribljih specijaliteta, a sada je sa ujakom osmislio proizvod koji je novost na našem tržištu – riblja pršuta. Naš narod voli meso, a pršuta je naš znak raspoznavanja i naš brend po kome smo poznati u celom svetu. Na nagovor svog ujaka strastvenog ribolovca, počeo je da se bavi porodičnim poslom i misli da mu je to posao budućnosti. Živi i radi u Gornjem Milanovcu, a tu je i sedište firme.

Od Miloša smo saznali da se probrane vrste ribe suše od četiri do šest sati na određenoj temperaturi u klasičnim sušarama, a vatra se loži od specijalne vrste drveta. Termička obrada se takođe vrši četiri do pet sati, naravno uz korišćenje različitih trava i začina, koji su poslovna tajna, a onda se ovako pripremljena pršuta vakumira. Posebnim postupkom se uklanjaju kosti. Odlično se slaže uz bela vina. Miloš nam je otkrio tajnu da priprema još nekoliko proizvoda.

– Pripremili smo veoma zanimljivu riblju paštetu, jedan sasvim nov ukus koji do sada nije postojao na našem tržištu. Sada razrešavamo pitanje ambalaže, pa bi pašteta trebalo ubrzo da se nađe na tržištu. Sledeći proizvod je riblja čorba na koju smo veoma ponosni – dodaje Miloš.

proizvodnja-riblje-prsute-2

Obradovaće se i mnogi ljubitelji riblje čorbe jer neće morati da je krčkaju i da razmišljaju da li su uspeli da „ukradu” od vrhunskih majstora sve tajne koje čine ovaj ukusan proizvod.

Voli da jede ribu i nije bilo teško ujaku da ga nagovori da zajedno rade, pa kaže da mu je zadovoljstvo da se bavi ovim poslom. Pomaže mu i znanje koje je stekao na Ekonomskom fakultetu i koje sada može da primenjuje. Voli da radi i nije mu teško da na raznim sajmovima prezentuje sve ono što je firma do sada uradila.

– Lepo je to kada znaš gde ćeš se zaposliti kad završiš fakultet, zato sam i prihvatio ujakovu ponudu i već su vidljivi rezultati spoja umeća, iskustva i znanja. Preporučio bih svim mladim ljudima da razmišljaju o sopstvenom biznisu po završetku školovanja, jer nema ništa lepše nego raditi za sebe, iako nije lako – kaže Miloš.

Autor: Dragica Bajić / Politika.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*