Ribe su nam prijatelji, a ne samo hrana!

Ribe su nam prijatelji, a ne samo hrana!

Lubos proglasenje web

Intervju: Luboš Roža – aktuelni svetski prvak u mušičarenju
Ribe su nam prijatelji, a ne samo hrana!

Zamolili smo novog svetskog prvaka u mušičarenju – Luboša Rožu (Češka Republika) da za čitaoce online izdanja lista Mušičar da intervju. On se obradovao toj ideji i evo kako je odgovorio na naša pitanja. Fotografije je sve on poslao.Luboš je vrhunski takmičar još od juniorskih dana (svetski prvak u toj konkurenciji 2004. i 2005.), Evropski seniorski prvak pojedinačno (2008.) i svetski prvak ekipno sa ekipom Češke republike. Ove godine je na domaćem terenu ostvario san mnogih koji se bave ovim sportom, postao je Svetski prvak u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Pridružujemo se čestitkama – Bravo Luboš!

Lubos na stazi web4

Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.
– Ime mi je Luboš Roza, imam 27 godina, a sa mušičarenjem (fly fishing) sam počeo sa 14 godina. Prošle godine 2013. sam završio fakultet – mašinsko inženjerstvo. Trenutno radim kao menadžer u mašinskoj kompaniji.

Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?
– Kada sam bio mlad išao sam u ribolov sa svojim trenerom Milanom Čubikom, sa kojim sam se prvi put oprobao na takmičenju. Upoznao sam mnogo dobrih ribolovaca od kojih sam puno toga naučio.

Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.
– Svaka reka ili jezero zahteva različitu taktiku. Volim da lovim svim tehnikama, ali preferiram suvu mušicu. Potrebno je da znate da zabacite ribi i to je uglavnom lako, kada savladate tehniku zabačaja! Volim izazove, a suva mušica je najveći izazov!

Lubos na stazi web   Lubos na stazi web1

Lubos na stazi web2   Lubos na stazi web3

Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?
– Imam saradnju sa Hanak kompanijom. Diskutujemo o svakom proizvodu, ja ih testiram i koristim njihove proizvode, jer oni zadovoljavaju sve moje potrebe. Hanak mi je sponzor već dugo i nadam se da će tako i ostati.

Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?
– Nemam određeni tip mušice koji preferiram, a volim mušičariti svuda. Kao što sam napomenuo gore volim suve mušice i ne volim nimfarenje. Ako ne moram da pecam na nimfe, ja ne pecam.

Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac, ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.
– Engleska i lov iz čamca. To mi je zaista omiljen ribolov. Najviše volim čamce, jer je mnogo teže mušičariti i morate pronaći dobru tehniku i drift, kao i da budete brzi. To je zaista lep ribolov blizu površine sa blobs ili bobby mušicama. Takođe preferiram i ribolov na velikim rekama, jer na njima imate šansu da uhvatite veliku ribu. Volim taj osećaj kad možeš da uhvatiš veliku ribu. U Češkoj nemamo puno reka sa dobrim ribama, ali ja volim Vltavu i reku Vah. One su nedaleko od mesta gde živim, jer živim blizu Slovačke.

ulov web1   ulov web

Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?
-Mislim da je najlepši deo dana za ribolov predveče, ukoliko preferirate suvu mušicu. Volim ribolov lipljena u jesen, popodne na suvu maslinastu mušicu. To je super.

Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju
– Moj najveći uspeh je definitivno osvajanje svetskog prvenstva ove godine. To mi je bila poslednja zlatna medalja koja mi je nedostajala da kompletiram sva prva mesta na FIPS šampionatima. Kad sam bio junior osvojio sam dva puta svetsko omladinsko prvenstvo i to 2004. (Norveška) i 2005. (Češka). Nakon toga sam osvojio Evropsko prvenstvo u Španiji 2008. i to kao najmlađi učesnik, a ove godine sam osvojio poslednji trofej – svetsko prvenstvo! Srećan sam jer sam jedini čovek koji poseduje ovakvu kolekciju trofeja. To je moj najveći uspeh. U Češkoj pobeđujem već četiri godine na najvećem takmičenju na jezeru. To je takođe moj veliki uspeh.

Lubos proglasenje tri prva web
Prva trojica na prvenstvu sveta. Drugi Poljak Armatis; prvi Čeh Roza – svetski prvak, i treći Englez Scott
ceska web
Prvaci sveta na postolju – Češka Republika

 

Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?
– Imam neke dobre fotografije. ali ne profesionalne. Ne razmišljam ni o kakvoj izložbi, jer smatram da mnogi ribolovci imaju mnogo interesantnije slike nego ja. Poslao sam vam nekoliko fotografija putem emaila, da ih postavite uz ovaj intervju.

Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.
– U mom klubu imamo mlade ribolovce. Smatram da je nabolji savet koji mogu da im dam da svi mogu pobediti u koliko naporno rade. Mnogo mladih momaka želi da pobedi u prvom takmičenju, ali oni ne znaju još dobro da zabacuju. To je problem. Kada sam otišao na svoje prvo takmičenje imao sam 15 god, znao sam da zabacim svu svoju strunu oko 27m, jer sam vežbao pet puta nedeljno sam na fudbalskom igralištu. Smatram da je to stvarno važno – zabacivanje.

Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?
– Preferiram uhvati i pusti. Smatram da danas svako može uhvatiti previše ribe i to prelako, tako da možemo istrebiti svu ribu iz reka. Ponekad uzmem neku kalifu (rainbow trout), ali nikad ne uzimam potočaru ili lipljena. Ribe su nam prijatelji, a ne samo hrana. Primećujem sve više terena gde se praktikuje C&R i to je lepo! Takođe primećujem da se ekološka situacija poboljšava.

ceska web1
Prvaci sveta – Češka republika

Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.
– Moj matični klub je MSK Bojkovice. Klub postoji oko 12 god, to je omladinski klub i učimo mlade ljude kako da mušičare. Mušičarenje je prelep hobi i drago mi je kada vidim omladinu kako uživa u njemu, jer je sve teže i teže zadržati decu u prirodi u ovo internet doba.

Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima
– U Češkoj je veoma teško ostati u timu, morate biti dobri mnogo godina da bi ste došli u tim i da bi ste se tamo zadržali. Imamo mnogo dobrih ribolovaca u Češkoj tako da se nikad ne zna da li ćete biti u timu sledeće godine. Takmičenje mi nije najvažnije u životu, dobra mi je zabava i ostanak sa prijateljima za vikend. Takmičim se u našoj prvoj ligi sa svojim timom MSK Bojkovice. Veoma smo mladi, ja sam najstariji, ali tim razmišlja o pobedi svake godine.

Lubos proglasenje web1

Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?
– Život mi se promenio pre nego što sam postao šampion. Nakon završavanja fakulteta počeo sam da radim i kupio sam svoj prvi stan. To je velika promena i promena je da sam dobio mnogo čestitki i poziva za ribolov, ali ne mogu svuda da idem, jer nemam previše slobodnih dana. Nadam se da ću imati više vremena da idem sam u ribolov, jer je to razlog zašto se bavim ovim odličnim hobijem.

nalepnica musicar onlineLuboš u ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje. Online Mušičar

Obrada online Mušičar.
Prevod s engleskog Predrag Pašćan

Loading

2 Comments on “Ribe su nam prijatelji, a ne samo hrana!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*