Ribe iz Jadrana beže ka hladnijim morima

Ribe iz Jadrana beže ka hladnijim morima

Ribe iz Jadrana beže ka hladnijim morima
Kao posledica klimatskih promena

Stotine vrsta riba i školjki na severnoj Zemljinoj hemisferi biće prisiljene da migriraju prema hladnijim morima na severu kako bi preživele klimatske promene. To će biti težak udarac za prirodnu ravnotežu, a onda i za ribarstvo.

Novo istraživanje u naučnom časopisu „PLOS one“ predviđa da će samo iz mora Severne Amerike, zbog globalnog zagrevanja kako atmosfere tako i mora, narednih godina prema severu pobeći čak oko 700 vrsta riba i drugih morskih organizama.

Pritom, navode, migracije će biti sve samo ne zanemarive, u proseku čak hiljadu kilometara prema severu. Njihovo istraživanje ne donosi apsolutno nikakvu utehu.

Ispostavilo se da su predviđanja koja se navode u Pariskom klimatskom sporazumu zapravo među najoptimističnijima.

Nakon Trampove odluke da SAD istupe iz tog sporazuma, u Americi su se organizovali s jedne strane političari na lokalnom nivou i s druge mnoštvo industrijalaca i najuticajnijih aktivista, intelektualaca… Tramp se preko noći našao suočen s pokretom o čijoj masovnosti, političkoj, društvenoj i finansijskoj moći nije mogao ni da sanja, a oni su krenuli u razvoj zelene industrije nezavisno od njegove politike.

Problem je u tome što je ogromna šteta na svetskom planu već načinjena i što će i u najboljem slučaju svake godine biti sve gore tokom nekoliko budućih decenija.

„Sajens“ je objavio članak s podatkom o čak 55 odsto površine svetskih okeana koji su prekomerno izlovljeni.

Još 2015. aktivisti iz Svetske fondacije za prirodu su govorili da je u Jadranu prekomerno izlovljeno čak 93 odsto ribe. Svetska fondacija za prirodu je 2016. otkrila da je mediteranska sabljarka pred potpunim istrebljenjem u Jadranu, prenosi Sputnjik.

Od 2011. u Jadran se doselilo čak 16 novih vrsta riba, redom tropskih, koje će, ukoliko uspeju da se prošire Jadranom, katastrofalno zapretiti autohtonim vrstama.

Četrnaest od svih tih stranih vrsta iz poslednjih godina do Jadrana je stiglo preko Sredozemlja, gde su dospele iz Crvenog mora kroz Suecki kanal.

Riblji svet u Jadranu je pred totalnim kolapsom, samo je pitanje trenutka kad će najveći deo Jadrana postati velika „mrtva zona“. Jadransko more pretvara se sve više u tropsko zbog otopljavanja usled klimatskih promena.

U poslednjih 50 godina u Jadranskom moru nestalo je 34 odsto riblje populacije i 41 odsto sisara.

Klimatski i samouništavajući ribarski faktori pritom su glavni, ali ne i jedini. Osim toga, po riblji svet pogubni su i zagađenje i uništenje staništa.

Sa: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/posledica-klimatskih-promena-ribe-iz-jadrana-beze-ka-hladnijim-morima-na-severu/cwe6df8
Foto: Friedemann Vogel/EPA

Loading

1 Comment on “Ribe iz Jadrana beže ka hladnijim morima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*