Riba u Hrvatskoj zaražena

Riba u Hrvatskoj zaražena

pastrmka web

Riba u Hrvatskoj zaražena, nadležni ćute

Svi se brinu za kvalitet hrane koju jedu. N1 je istraživao zašto se od javnosti već duže od dve godine krije da se na tržištu nalaze zaražene pastrmke. I domaće i uvozne.

Duže od dve godine opasna bolest hara uzgajalištima riba u Hrvatskoj. Ni uzgajivači ni Ministarstvo poljoprivrede nisu obavestili javnost da pastrmke umiru od bolesti koja im razara organe.

I dalje prodaju ribu kao da se ništa ne događa jer, kažu, virus nije opasan po ljudsko zdravlje.

Prema Ministarstvu poljoprivrede u Hrvatskoj je zaraženo šest od 27 ribnjaka. Ribu napada bolest VHS, virusna zaraza koja izaziva krvarenje u mišićima i unutrašnjim organima. Kod riba izaziva slične simptome kakve kod ljudi izazivaju hemoralgična groznica od kojih je u poslednje vreme najpoznatija ebola.

Nijedna od ovih virusnih bolesti nije opasna po ljudsko zdravlje, dakle nije zoonoza i riba se može slobodno konzumirati ukoliko ne ispoljava kliničke znakove.

http://rs.n1info.com/a81423/Svet/Region/Riba-u-Hrvatskoj-zarazena-nadlezni-cute.html

Domaća riba nije otporna na uvezenu zarazu i smrtnost je jako velika i uzgajivači trpe ogromne gubitke. Oni koji nisu zaraženi plaše se da će i njihova riba oboleti. Dovoljno je da komadić ribe završi u vodi i da se zaraza proširi. Ministarstvo poljoprivrede ipak nije obavestilo javnost ni o bolesti ni o zaraženim ribnjacima.

Izvor: N1

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*