Riba robot za održavanje čistoće mora

Riba robot za održavanje čistoće mora

robot_riba

Riba robot za održavanje čistoće mora

Na severnom delu Španije puštena je u probni rad, odnosno na „probno plivanje” riba robot dužine 150 centimetara. Ovaj izum je veštačko biće koje se u vodi ponaša kao prava riba, kreće se, odnosno pliva sličnim pokretima kao živa riba.

Riba robot je delo evropskih, mahom britanskih i irskih naučnika. Zadatak robota je da otkrije eventualna zagađenja u vodi. Prema očekivanju projektanata pomenuti zadatak će riba obaviti za vrlo kratko vreme, za samo nekoliko sekundi. Za iste takve informacije dosadašnje metode zahtevale su i po nekoliko nedelja. Senzori robotribe momentalno signaliziraju ukoliko se u moru pojavi neka vrsta zagađenja, bilo da nečistoća potiče iz brodova ili iz morskih naftovoda. Osim toga ovi roboti mogu biti od koristi i za praćenje ronilaca, za otkrivanje predmeta i ljudi pod vodom, kao i njihovo spasavanje.

Za sada je „krug” delovanja ovog robota jedan kilometar, a to znači da na ovoj udaljenosti može da prosleđuje informacije. Robot je opremljen hemijskim senzorima, te zahvaljujući njima i svojoj veštačkoj inteligenciji, on je u mogućnosti da funkcioniše potpuno samostalno.

Cena jednog primerka robota iznosi oko 200.000 evra. Očekuje se da za kupovinu ovih robota budu zainteresovane luke, razne firme za vodoprivredu, kao i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z-XI9MrU1iM

Svastara.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*