Riba koja hibernira

Riba koja hibernira

coriiceps

Otkrivena neobična riba koja hibernira
Hibernacija je normalno stanje zimi za životinje kao što su ježevi ili medvedi.

Do sada se verovalo da samo neki sisari određeni deo godine provedu hibernirajući, međutim, naučnici su pronašli ribu koja je sposobna da dođe do tog stanja. Radi se o antarktičkoj ribi Notothenia coriiceps.

Ona tokom zime legne na dnu mora, usporava proces rasta, metabolizam i sve druge aktivnosti te ulazi u dremljivo stanje. Ova riba u vreme leta maksimalno se hrani i maksimalno raste, dok je zimi sasvim pasivna.

– Zanimljiva stvar u vezi ove ribe je ta što ona u vreme zime sasvim uspori svoj metabolizam iako se temperatura mora i ne spusti mnogo. Nije uobičajeno da male temperaturne razlike prouzrokuju toliko usporavanje metabolizma – izjavio je dr. Hamish Campbell sa univerziteta Queensland.

20508_notothenia-coriiceps

Osim što može ući u stanje hibernacije, ova riba ima još jedan način prilagođavanja na ekstremne uslove okoline. Ona u krvi ima hemikalije slične antifrizu zbog čega se doslovno može ‘staviti na led’.

Hibernacija je stanje u koje se dovode životinje kako bi tokom perioda u kojem nema dovoljno hrane, zahteve svog organizma svele na minimum te je hibernacija normalno stanje zimi za životinje kao što su ježevi ili medvedi, piše Reuters.

Reuters

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*