Riba izgleda isto već 400 miliona godina

Riba izgleda isto već 400 miliona godina

594066_riba-02_ff

Celakant, vrsta ribe za koju se verovalo da je izumrla pre 60 miliona godina, privukla je veliku pažnju naučnika kada je 1938. godine otkriveno da živi u Južnoj Africi.

Riba, čije je latinsko ime Latimeria menadoensis, zanimljiva je zbog toga što je sačuvala karakteristike koje je imala i pre 400 miliona godina.

Delovi tela ove ribe, poput leđnih i trbušnih peraja, imaju dodatnu strukturu, koja liči na noge vodozemaca.

Riba, koja je primećena u vodama Istočne Afrike, uključujući i Južnu Afriku, Madagaskar, Komore i Tanzaniju, živi i u vodama Indonezije, ali su je pripadnici naroda Minahasa nekada smatrali neobičnim pripadnikom porodice kirnja.

Indonežanski naučni institut (LIPI) planira da u saradnji sa japanskim muzejem “Akvamarin Fukušima” sagradi centar za proučavanje celakanta u Bitungu, u Severnom Sulavesiju.
Kažu da su to mesto izabrali zbog toga što se događa da se ribolovcima u vodama Sulavesija u mrežu uhvati ova riba. Pošto sada znaju koliko je ona posebna, počeli su da obaveštavaju stručnjake kada ih ulove.
Naučnici žele da učine više kako bi ova vrsta opstala. Oni se nadaju da će saznati više o reproduktivnom sistemu, ishrani, razvoju, geneteci i migracijama celakanta, a samim tim i o evoluciji ove vrste.Najnovija istraživanja pokazuju da celakant naseljava vode Severnog Sulavesija i Papue.

594065_riba-01_ff

U poslednjih 15 godina, istraživanja celakanta u Indoneziji bila su koncentrisana na Severni Sulavesi i okolinu. Godine 1999. Institut “Maks Plank” i LIPI pokrenuli su zajednički projekat snimanja celakanta uz pomoć malih podmornica. Tada su registrovana dva celakanta u Sulavesi moru (poznatom i kao Celebesko more) na dubini od 145m, a 2006. je primećeno još šest primeraka na dubini od 150m. Godinu kasnije, otkriveno je devet riba u vodama ostrva Talise, a 2011. je jedan celakant viđen kod ostrva Bijak, u vodama Papue.

Naučnici se nadaju da će im DNK-analiza pomoći da nađu odgovor na pitanje o vezi između celakanta iz Istočne Afrike i onog koji živi u Indoneziji. Istraživanje ove vrste zahteva mnogo vremena, jer je dostupan samo mali broj primeraka.

Blic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*