Riba Coelacanth

Riba Coelacanth

Coelacanth

Riba Coelacanth
Živi fosil

Coelacanth je jedan od najpoznatijih živih fosila. Kapetani Hendrick Goosen i Marjorie Courtenay-Latimer otkrili su prvi primerak 1938. godine. Ovo otkriće je šokiralo naučnu zajednicu jer se smatralo da je ova vrsta ribe izumrla pre 65 miliona godina.


U stvarnosti, Coelacanth je preživeo gotovo 400 miliona godina. Do sada su samo dva primerka zabeležena, jedan u Zapadnom Indijskom okeanu i drugi u Indoneziji.

Preuzeto: pixelizam
coelacanth pod vodom
Coelacanth latinski web

Jedna vijest iz 2007. – Ribar iz Zanzibara igrom slučaja ulovio je ribu “Coelacanth” za koju naučnici kažu da je nestala prije 80 milliona godina. Istraživač Nariman Jidawi iz instituta za Morska otkrića izjavio da je riba ulovljena u tropsko zoni na sjevernom djelu te zemlje. On je dodao da je ribar uhvatio ribu nepoznate vrste i to da su istraživači u najkraćem roku pronašli da je to riba koja se nalazi na listi izgubljenih vrsta. Težina ribe je 27kg i dužine 1.34 metra. Riba Coelacanth je jedna od najstariji fosila koji su do sada pronadjeni kod nas i računa se da starost tih foslila oko 360 miliona godina starosti.

Posljednji primjerci te vrste su prema naučnicima nestali pre 80 miliona godina i da je došlo do naglog preokreta mišljenja kada je jedan od ribara ulovio ribu te vrste na obali Južne Arfrike 1938 godine i samim tim obilježili jedan od najznačajnih otkrića te godine. Istraživaci su došli do zaključka da se ova vrsta ribe prilagodila načinu života na velikim dubinama i da je to razlog zašto je jednostavno nestala sa lica Zemlje.

Coelacanth je jedina živa životinja koja ima potpuno funkcijalne vilične zglobove i podjeljene uši i mozak od nosnih organa i očiju. (BiH- Ribolov)

 Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*