Revir na Vrbasu u Donjem Vakufu

Revir na Vrbasu u Donjem Vakufu

9w

Revir na Vrbasu u Donjem Vakufu

Takmičarska staza za FlyFishing u Donjem Vakufu, bogatija za 100 komada odrasle potočne pastrmke

Da je Vrbas pravi raj za zaljubljenike u ribolov, svakodnevno potvrđuju i članovi Sportsko – ribolovnog društva „Vrbas“ iz Donjeg Vakufa. Ovo društvo osnovano davne 1957. godine gazduje rijekom Vrbas u administrativnim granicama Općine Donji Vakuf, te rijekama Semešnica, Prusačka, Oboračka, Čehajićka i Sandžački potok. Revir donjovakufskog društva „Vrbas“, odnosno takmičarska staza za FlyFishing proteže se od „Janjevog mosta“ kroz uže gradsko jezgro Donjeg Vakufa do ulice Potok, u dužini od 2 kilometra.

10w

1w

11w

5w

Jedan je od prvih revira za FlyFishing u Bosni i Hercegovini, stoga je i Prvo prvenstvo Bosne i Hercegovine u disciplini FlyFishing održano upravo na riječnom reviru u Donjem Vakufu. Svake godine donjovakufski ribolovci tradicionalno izlaze na obale rijeka i priključuju se eko-akcijama čišćenja vodotokova, pravljenju ribarskih staza, odmorišta, izletišta itd.

8w

2w

4w

6w

7w

Nedavno je izvršeno i poribljavanje riječnog revira u gradskoj zoni Donjeg Vakufa, a u Vrbas je pušteno preko 100 komada potočne pastrmke težine od 1 do 5kg.  Riječ je o veoma kvalitetnoj ribi iz ribogojilišta iz Skender Vakufa, a akcija je realizirana zahvaljujući podršci donatora, gradskih vlasti i resornog kantonalnog ministarstva.

Revir na takmičarskoj stazi za FlyFishing na rijeci Vrbas komercijalnog je karaktera. Izuzetno je bogat krupnom ribom, a najviše egzistira potočna pastrmka i lipljan.

SamirZahirović Pajo

Loading

1 Comment on “Revir na Vrbasu u Donjem Vakufu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*