Revir na Krušnici, Bosanska Krupa

Revir na Krušnici, Bosanska Krupa

usr_krusnica_logo webPredstavljanje: Revir na Krušnici, Bosanska Krupa

Krušnica je reka u zapadnom delu BiH, pritoka Une. Vrelo reke Krušnice se nalazi 7 km od Bosanske Krupe, pod okomitom kosom kod Gudavca i Vranjske. Niže vrela (200m) se nalazi hidrocentrala izgrađena 1905. godine.

Sam tok retko prelazi dubinu od pet metara, a prosečna širina je oko 30m, dok se u jesenjim i proljetnim podvodnjima Krušnica obavezno izlije iz svoga korita.

Vrelo je impresivan prizor moći vode, a sama reka je mirna i čista. Celi tok reke je pitak, a interesantno je i to da se reka Una s dva svoja kraka prvo uliva u Krušnicu da bi se zatim reke spojile u brzaku. Reke prave kompleks ada (rečnih ostrva) koje se nalaze praktično u središtu grada Bosanske Krupe. Veoma lepo mesto za odmor.

krusnica web 5

krusnica web 6

Revir Krušnica postoji od 1997 godine. Dug je 2.500m. U njemu je dozvoljeno samo mušičarenje sa jednom mušicom/strimerom bez kontrakuke i režim uhvati i pusti. Prihvatanje ribe obavezno mokrim meredovom.
Revir je poribljavan po ribarskoj osnovi sa lipljanom, potočnom pastrmkom i mladicom. 60% sredstava obezbeđuje Elektroprivreda BiH. Cena dozvole je 20 KM domaći i 20 eura stranci.

Smeštaj se može naći u Bos. Krupi, motel „Eki“. Na 2 km od izvora je ribogojilište i mrestilište „Eko riba Krušnica“. Udruženje ima dva čuvara. Lako se do revira dolazi solidnim putem. Može se loviti i sa obale (waders nije potreban), jer su obale visoke, pa se ne mora gaziti, osim u gornjem delu na prvih 300m vode.

krusnica web 1

krusnica web 2

krusnica web 10

krusnica web 4

krusnica web 11

krusnica web 3

Ostatak reke je slobodna voda pa su dozvoljeno mušičariti i varaličariti. Ribolova sezona na Krušnici počinje 1. Marta i traje do 1. Oktobra.

Voditelj revira je Elvis Kadić +387 (0) 61 892 251.

krusnica web 7

krusnica web 9

krusnica web 8

Pored ovog revira na Uni je poznati mladičarski revir „Buk“ i od skora na jezeru Pecka šaranski revir. Oba revira su takođe C&R i imaju posebne režime. Udruženje je jako i broji oko 400 članova.

Bili smo gosti udruženja 2 dana.

http://bihribolovunaikrusnica.com/

Ivan Korhner;

Urednik Mušičara

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*