Revir na Klokotu

Revir na Klokotu

DSC07798Otvoren revir “Klokot” na reci Klokot, Bihać BiH

U subotu, 16 maja 2009, na reci Klokot otvoren je revir koji je sad pod novom upravom RIZ Krajina. Toga dana svi zaljubljenici u mušičarenje su mogli uživati u ribolovu na ovom izuzetnom terenu. Bilo je oko 150 gostiju.

Preuzimanjem revira pod svoju upravu firma RIZ Krajina uradila je mnogo da bi ovaj revir učinili što lepšim i atraktivnijim. U proteklih nekoliko nedelja reka i njene obale su kompletno očišćenje, uređene su staze, postavljeno nekoliko stolova sa stolicama, nabavljeni su čamci za iznajmljivanje…  Sutradan su ugostili reprezentaciju BiH u mušičarenju, koja je ceo dan GRATIS lovila i trenirala na reviru

Reprezentacija BiH u musicarenju na treningu
Klokot, reprezentativci BiH u mušičarenju sa selektorom Igorom, Denijalom i urednikom lista Mušičar, Ivanom Korhner
Klokot renato
Klokot, Renato Opančar na treningu reprezentacije
Klokot trening devic i kerkez
Klokot, trening reprezentacije BiH Dević i Kerkez

Revir je poribljen sa 100.000 komada autohtone potočne pastrmke i lipljena razičitih veličina i starosti (sedam generacija). U međuvremenu je tokom maja i juna pušteno još 140.000 riba tako da je brojka došla do fantastičnih 240.000 jedinki. Revir Klokot je podeljen na dva dela. Prvi deo u blizini izvora je namenjen isključivo za mušičarenje, dok je na drugom delu dozvoljeno loviti ostalim ribolovnim tehnikama. Lippz i riz znakZa stalne goste je otvoren ribarski klub Lippy, koji će za članove organizirati različita takmičenja i druge manifestacije. U planu je otvaranje Fly fishing škole za mlade, sve sa ciljem da se za ovaj sport zainteresira što više mladih, koji bi svoje slobodno vreme provodili na obalama reka.

Reka Klokot

Reka Klokot izvire nedaleko grada Bihaća (5km), protiče kroz istoimeno naselje da bi se poslije 4.5 kilometra toka uliva u reku Unu. Najvećim delom svog toka Klokot protiče kroz predele netaknute prirode okružen brežuljcima planine Plješevice. Klokot je tipična planinska reka, prosečna temperetura vode kreće se od 8 – 10 stepeni Celzijusa. Kraj je industrijski relativno nerazvijen sa intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, tako da je prirodna okolina dobro očuvana. Kvalitet vode u reci se stalno meri i rezultati se šalju u Sarajevo, nadležnim institucijama. Zahvaljujući izvoru koji je u neposrednoj blizini, voda je bogata kiseonikom i idelano je stanište autohtonoj pastrmci i lipljenu. Dno je obraslo različitim vodenim biljkama i algama, koji su idelno stanište za rečne rakove, nimfe insekata i riblju mlađ. Bogat je ribljom hranom, larvama i nimfama, a na vodama Klokota se roje svi poznati insekti. Gotovo celim tokom Klokot protiče pored livada i pašnjaka. Da bi se sačuvali ovako povoljni uslovi za ribolov aganžovano je nekoliko ribočuvara koji vode brigu o reci i njenim stanovnicima (četiri čuvara i administrator). Zdravstveno stanje riba se redovno kontroliše od strane veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a upravo pred sam otvor revira od strane nove uprave izvršena je detaljna analiza vode, flore i faune, kao i izrada ribolovne osnove. Klokot je zatim poribljen, ali ovaj put isključivo sa autohtonim vrstama potočne pastrmke i lipljena, koji su se izvrsno adaptirali u novom ambijentu.

klokot pogled uz vodu
Klokot, pogled na izvor

Fly Fishing (mušičarenje)

Prvi deo Klokota ima 2.210m dužine i namenjen je fly-fishingu (mušičarenju). Ovde je dozvoljen ribolov sa mahaćim štapom, čekrkom, šnjurom sa jednom mušicom, nimfom ili strimerom – potezankom bez kontra kuke. Zabranjeno je dodatno otežanja ispred ili iza udice. Obavezna je upotreba podmetača (meredova). Ne pridržavanje ovakvog režima ribolova biće izrečena zabrana ribolova na reviru

Denijal (3)
Denijal Selimović
neke od muha koje su radile na klokotu
Neke od muha koje su radile na Klokotu

Dozvole (okvir)
– Dnevna dozvola za domaće goste 25 KM
– Dnevne dozvole za strance 25 Eura
– Vikend dozvola za strance (tri vezana dana) 50 Eura
– Godišnja dozvola 40 izlazaka za strance i domaće goste 300 Eura
– Dozvoljen ulov do 2 kom lipljena minimalne dužine 30cm, uz donaplatu 1cm = 2 KM, potočna pastrmka režim ulovi i pusti, a kalifornijska pastrmka neograničeno (izlovljavanje). Mimalne mere za štuku od 40cm i za mladicu 70cm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denijal s lipljenom iz Klokota

Smeštaj

Ima nekoliko hotela u Bihaću (5km od Klokota) koji svi imaju sobe sa kupatilom, klimu, TV – sat, minibar, parkirališta sa video nadzorom i druge sadržaje. Pored hotela nudimo pansione u gradu i vikendice u selu Klokotu, direktno pored reke.

 

U okviru

bihac panoramaGRAD BIHAĆ

Ovaj region udaljen je samo dva sata od Zagreba i oko 400km od Beograda. Grad u kranjem severo – zapadu Bosne i Hercegovine. Bihać je glavni grad Unsko Sanskog Kantona (USK) sa oko 60.000 stanovnika, upravni i kulturološki centar USK. Tokom letnih meseci Bihać organizuje više manifestacija poznatih pod nazivom „Bihaćko ljeto“. Također se održava i jedan dio internacinalne „Una Regatta“. Grad leži u širokoj dolini Une, koja protiče iznad i ispod gradskog područja kroz uske kanjone. Jugo – istočno od Bihaća nalazi se planinski venac Grmeč (s visinama od 1.100m). Na zapadu se nalazi planina Plješevica sa najvišim vrhom 1.649m, čija je gusta šuma utočište za medvede, vukove, jazavace i druge vrste životinja koji su tipične za dinarsko područje. Geografski položaj je oduvek doprinosio da se dodiruju razne kulture i utiecaji. Već od davnina je bio urbani centar trgovine i zanastva što se vidi po istorijskom objekatima, kojih ima puno u gradu i okolini.

Tekst i foto: Ivan Korhner i Sabine Gunther (RIZ Krajina)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*