Reportaža sa Đetinje

Reportaža sa Đetinje

dsc04514

Reportaža sa Đetinje
Tri odlaska na reku po par dana

Na nekih 4 sata vožnje od Novog Sada, preko Šapca i Valjeva nalazi se jedna od, bar po meni, bogatijih salmoidnih voda u Srbiji – Đetinja. Od ribljeg fonda preovladava potočna pastrmka, lipljan i mladica.

Klena ima, ali dosta manje. Na Djetinji je režim ribolova uhvati i pusti u oba revira, i u varaličarskom i u mušičarskom. Važi republička dozvola bez ikakve doplate. Takođe su zabranjene kontra kuke na udicama. Kontrolu na ovom delu ribolovnog područja obavlja gospodin Radomir Đerić – pukovnik žandarmerije u penziji koji me je iskreno zadivio kako obavlja svoj posao, vojnički pedantno. Svakodnevni pregled dozvola, upisivanje i overavanje ulova. Isto tako ga možete često sresti kako kosi i održava ribolovačke staze, uređuje Staparsku banju. Bilo šta da vam ponestane dok kampujete on vam može doneti iz grada.

20160909_192511 potocara

Moj prvi odlazak na Đetinju bio je u maju, a poslednji nedavno u septembru. Uglavnom smo išli u sastavu Branko Grahovac, Miljan Kašić (obojica varaličare) i ja kao jedini mušičar. Kampovali smo 3-4 dana u Staparskoj banji koja se nalazi na nekih 5km od Užica. U Staparskoj banji izvire voda koja je preko cele godine oko 33 stepena Celzijusa i ima lekovito dejstvo na organizam. Do nje se dolazi putem kuda je ranije išao voz uskotračnom prugom tzv. Ćira. Put je u prvih 2km asfaltiran, a dalje je nasut tucanikom, tako da i po najvećoj kiši se ne možete zaglaviti autom. U Staparskoj banji je i granica između dva revira, uzvodno je mušičarski, nizvodno varaličarski. Ja sam više zalazio u varaličarski revir, jer je lepše pecati u društvu. Bar kako kažu i lokalni ribolovci da je taj deo lepši od mušičarskog, ali ne mogu da sudim. Svakako ima lepih mesta gde je lako prići i razmahati se.

collage-banja-w

Maj – U maju je Đetinja bila poprilično visoka i brza, ali pastrmka je lepo uzimala nimfe i to uglavnom princa, fazanov rep i zečje uvo, a i pomenuti drugari koji varaličare imali su dosta ulova. Vodostaj umnogome zavisi i od ispuštanja brane na jezeru Vrutci, ali nema naglih dizanja nivoa.

dsc04528

Jun – Drugi odlazak u junu je bio još bolji. Reka i priroda prelepi. Pastrmka se, prvih dana, lepo dizala i kupila mušice sa površine. Najbolje se pokazao Adams na udicama od 10-14, Wolf-ove mušice za pretraživanje brzaka i Quill mušice. Poslednjeg dana se voda zamutila od par pljuskova, pravo oranje, uz postepen rast, pa par ribolovaca nije ni pokušavalo da peca i otišlo je. Mi smo ispijajući kafu na obali razmišljali o odlasku kada smo primetili neku aktivnost. Drugar na moj nagovor zabaci varalicu i upeca prvu poprilično veliku potočaru, zatim u 5 zabačaja još 4 ribe. Ostajemo! Upecali smo oko 45 riba po takvoj vodi. Ja sam imao na pink adamsa 20-tak riba… Neverovatan dan!

losa-voda-w

Septembar – Poslednji odlazak u septembru uglavnom je bio rezervisan za suvu muvu, isto Adams, i ostale imitacije sitnih jednodnevki na udicama 12-16 su takođe odrađivale posao. Zanimljivo je da imitacije tularaša nije htela da uzima.

vlado-w

Obavezno, ukoliko dođete na Đetinju, obiđite mesta nizvodno od Staparske banje (varaličarski revir), počevši od Staparskog vira, Galerije, Rajskih otoka do Sunčanog vira. Rajski otoci su poznati lipljanski deo i imao sam sreće da bocnem 4 lipca u tom delu. Zatim mušičarski revir, koga ću nadam se bolje pročešljati sledeće godine kad „navučem“ drugare na najlepši vid pecanja, mušičarenje! Bistro!

Sve fotografije koje su poslate su u galeriji!

Vladimir Dimitrijević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*