Reportaža: Kamačnik

Reportaža: Kamačnik


Kamačnik zaštićeni krajolik svojim prirodnim ljepotama pobuđuje znatiželju sve većeg broja ljudi. Zadnjih godina i sve veću popularnost stječe i u mušičarskom svijetu. Dužina vodenog toka je negdje oko 3,2km. Od ušća u rijeku Dobru., pa do samog izvora vodi uređena staza.

Ušće Kamačnika u Dobru

Izvor je još neistražen jel trenutna istraživanja spiljskih kanala su došle do nekih 118m te se dalje nije išlo. Jedna predivna oaza i sklad prirode gdje od riba prevladava prava divlja potočna pastrva koja se nažalost sa većine rijeka izgubila što prekomjernim izlovom, što poribljavanjem ribe sumnjivog porijekla.

Loviti se može isključivo mušičarskom tehnikom sa jednom muhom bez kontra kuke. Cijelim tokom je režim ulovi i pusti.

Jedna predivna osobina ovog kanjona je što tijekom cijelog dan ima insekata u zraku te je posebni gušt loviti na suhu muhu. Svaki puta kada dođem na tu vodu uvijek se iznenadim ljepotom divljih pastrva koje imaju nestvarne boje koje samo priroda može iscrtati.

Vodom gospodari SRD Kamačnik te se sve informacije o kupnji dozvola i režimima mogu saznati preko Facebook stranice. Ono što posebno veseli je mlađa ekipa koja je istinski zaljubljena u mušičarenje i na sve načine pokušavaju očuvati ovaj mali dragulj Gorskog Kotara.

Divlja potočna pastrva

Za svakog istinskog zaljubljenika u mušičarenje i prirodu ova rječica će biti pravi dragulj. Neopisiva priroda, divlje ribe, mir, zelenilo i žubor planinske vode svako treba posjetiti, ako ne kao ribič mušičar barem kao šetač.

Marko Musulin

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*