Reka u pet boja

Reka u pet boja

cano-cristales11

Reka u pet boja
Kanjo Kristales – Kolumbija

Kanjo Kristales (Caño Cristales), poznata još kao reka u pet boja, jedno je od najspektakularnijih prirodnih čuda Kolumbije. Smeštena u planinskom vencu Serania de la Makarena, ova neobična reka oduševljava živahno žutom, zelenom, plavom, crnom i crvenom nijansom koje se njišu na dnu korita.
Kolumbijska tečna duga nastaje zahvaljujući neobičnom fenomenu – crvenoj endemskoj biljci macarenia clavigera koja raste na dnu reke. Ostale boje dolaze od crnog kamena, zelene alge, plave vode i žutog peska, stvarajući božanstveni efekat koji je svakako jedinstven u svetu.

kanjo-kristales111 canjo-kristales

Reka je još bogata i pećinama, vodopadima i bazenčićima kružnog oblika za čije stvaranje su se pobrinule stene koje su upadale u vodu, a kasnije i vodena struja koja je odradila finiji deo posla, što čitav efekat čini još bajkovitijim. Pored toga, ovde ne žive ribe i ostala vodena stvorenja, tako da posetioci mogu da se kupaju bez ikakve bojazni.

cano-cristales1 kanjo-kristales-1111

Reka u pet boja svake godine privuče sve veći broj turista, a najbolji period za obilazak je od jula do novembra, jer u to vreme poprima boje po kojima je specifična u svetu.

kafenisanje.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*