Reka Salah u Austriji

Reka Salah u Austriji

Poštovani gospodine Korhner,

već godinama pratim Vaš rad odnosno sve ono što objavljujete na sajtu i Portalu Mušičar. Početkom prošle godine sam postao još više zainteresovan kada sam i ja uplovio u mušičarske vode. Nije mi trebalo dugo da se ”zakačim”. Ovim putem želim da Vama i Vašim čitaocima predstavim reku u Salah u Austriji

Sticajem okolnosti poslednjih pet godina živim i radim u Austriji u prelepom gradu Salcburgu na obroncima Alpa, okružen sam sa nebrojano mnogo reka različitih veličina koje su prilično bogate ribom i veoma čiste.

Nakon dugogodišnje epohe varaličarenja u Srbiji, ali i Austriji, odlučujem da početkom prošle godine probam flyfishing na reci za koju posedujem godišnju dozvolu.

Insekt koji se rojio tih dana kada sam bio na vodi

Reka Salah (nem. Saalach) je tipična alpska reka, nešto veća nego što je većina ostalih vodotokova u Austriji. Duga je 106km. Izvire u oblasti Tirol zatim protiče kroz Nemačku pokrajinu Bajern, da bi u svome donjem toku odnosno poslednjih 15 kilometara bila prirodna granica između Nemačke i Austrije. Uliva se u znatno veću reku Salcah nekoliko kilometara od centra grada Salcburga. Moja godišnja dozvola, košta 200eura, važi za poslednji revir pre ušća u Salcah koji je dužine nekih 5 kilometara. To je sasvim dovoljno za uživanje tokom cele godine na ovoj ribom veoma bogatoj reci.

Kolaž reka Salah

Upoznavanje sa rekom kroz varaličarenje mi je dalo jasnu sliku o količini pastrmke u Salahu, ali nisam ni sanjao koliko je reka u stvari bogata lipljenom dok nisam uzeo mušičarski štap u ruke.

Potpuni početnik sa malom kutijom muva koje je za mene vezao moj prijatelj i prvi ucitelj fly fishinga Predrag Peđa Vuković iz Užica. Počinjem da upisujem svoje prve lipljene u životu krajem marta prošle godine. Serije lipljena na Peđine nimfe su bile neverovatne. Jedina stvar koje je mogla malo da poremeti ribolov su promene vodostaja i boje vode, ali kako god da okreneš dvocifren broj lipljena po izlasku na vodu je bio zagarantovan. Reka je toliko bogata ovom plemenitom ribom da sam ja kao početnik prošle sezone ostvario neverovatne rezultate.

Kolaž lipljeni

Većina dešavanja je bila na nimfu. Na ovoj reci skoro da nema aktivnosti na površini. Lovio sam uglavnom na fazane na glavama od 3.5 do 4mm, udice veličine 12 i 14. Dobro se pokazao i red tag kad voda malo zamuti.

Moje nimfe na koje sam lovio

Tokom leta riba je uzimala braon zečije uvo i još jednu nimfu koji sam lično vezao i ispostavilo se da je vole i lipljeni i pastrmke. Pink glava na udici 12, telo crni zec porebrena srebrnom žicom i belim repom, ni sam ne znam zašto, ali ova nimfa je tokom letnjih meseci prošle godine bila ubitačna.

Prvi ribolovi na suvu muvu dešavali su se u septembru i oktobru. Lepe serije lipljena pri maloj i bistroj vodi su pumpale adrenalin do maksimuma. Peđine jednodnevke su se pokazale odlične. Prosečna veličina lipljena na Salahu je oko 35cm, naravno ima i onih 40+ u velikim količinama, ali i manjih riba oko 25cm. Još uvek nisam prebacio onu magičnu cifru od 50cm.

Što se tiče pastrmke stanje nije ništa lošije, dominira kalifa ubačena kao deo redovnog poribljavanja svake godine u februaru. Uobičajeni ulovi su od 40cm, sa redovnim javljanjem komada od 50+, veoma zdrava, borbena i jaka riba u brzacima je protivnik za respekt.

Kolaž potočare

Potočare su manje prisutne, ali se i one sporadično javljaju kao i potočna zlatovčica – prelepa riba ubačena od strane udruženja koje gazduje ovim revirom. Ja koristim tehniku euro nymphing odosno češko nimfarenje, ali vidim da kolege austrijanci dobro prolaze koristeći plutajuće indikatore. Reka nije pod velikim pritiskom od strane ribolovaca. Retki su dani kad će pored vas stajati još jedan ili dva ribolovca, uglavnom je prazno i nema gužve.

Kolaž kalifornijske pastrmke i zlatovčice

Ribu je dozovoljeno poneti kada nije u zabrani i ako je u meri. Dnevna dozvola staje prihvaljtivih 23eura što je znato manje u odnosu na mnoge reke u blizini gde se može kretati čak do 100eura za dan ribolova.

Početak ove sezone mart i april je bio odličan, sada sa mnogo više iskustva, ali i nekoliko modela nimfi koje lično vezujem. Voda je trenutno veoma hladna i snežna, pastrmke su spore i zakovane za dno i javljaju se na San Huan worma i mop worma. Lipljen se hrani, ali ne tako intezivno kako bi trebalo, uzima fazana sa CDC-om. Mrest je završen i očekujem da će se sa porastom temperature i stabilizacijom vode dešavanja još pojačati. Kraj maja i jun velika voda i snežna malo dobrih dana za pecanje. U AT (Austriji) sve kasni zbog takve klime, drugačije mnogo nego kod nas.

Autor Ivan Milošević s lepim lipljenom

Fly pozdrav iz Austrije i bistro

Ivan Milošević
Instragam: outdoor_salzburg

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*