Reka Radovna

Reka Radovna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reportaža: Gorenjski biser reka Radovna

Ko od vas ne poznaje jednu od najpoželjnijih turističnih destinacija u ex Yugoslaviji, Bledsko jezero, jedan od prekrasnih bisera na sunčanoj strani Alpa. Ako ga dosad još niste posetili, to morate svakako upisati u svoj kalendar turističkih ciljeva za sledeću godinu.


Zašto, pitat ćete me? Pa zato jer pored Bledskog jezera protiče nekoliko reka, koje su po svojem čuvenju jedne od najzanimljivijih mušičarskih destinacija u Europi, ako ne i na svetu. 

To su na nekoliko km razdaljine od centra Bleda, Sava Bohinjka, Sava Dolinka, Radovna, Sava Radovljica, a na 50km vam je i Soča. Sve su to reke za mušičare sladokusce, a ja bi ovaj put izdvojio jednu, koja je meni prirasla srcu, zbog svoje specifične i lepote.
Mušičarenje na njoj se otvara baš 01. marta. To je lepotica Radovna.

ZEMLJEVID RADOVNA web
ZEMLJEVID RADOVNA

Naći ćete je ako krenete iz Bleda prema Gorju ili Pokljuki, a druga varijanat je starom cestom prema Jesenicama. Usput na toj drugoj varijanti puta možete pogledati i Bledski vintgar sa kanjonom reke Radovne, gde su staze za razgledavanje usečene direktno u živu stenu, a vi se šetate nad samom rekom. U donjem delu Vintgara će vas očarati i 13m visoki slap Šum, kojeg se svakako isplati videti. Malo nakon slapa reka se uljeva u Savu Dolinku. Izlet dostojan hvale i zato vredan za razgledavanja, posebno ako dođete sa familijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jedan od najlepših pogleda na Radovnu i na Stol sa belom kapom

Radovna – opis

Neki tvrde da je reka dobila ime po radosti – Radovna, za nas mušičare je ta reka definitivno destinacija puna radosti. Naseljavaju je potočna pastrva, kalifornijka (američka pastrva) i zlatovčica. Duga je 17km, a pripada sklopu Triglavskog narodnog parka, pa je samim tim i zaštićena od svih civilizacijskih nepogoda. Ispod samog Triglava i izvire u dolini što se stisla između Mežaklje i Pokljuke. Pošto je veći deo gornjega dela doline Radovne nenaseljen, to se održala čistoća vode u prvobitnom stanju, pa zato služi kao pitka voda za ceo taj deo Gorenjske (Bled, Radovljicu, … ). Tu u gornjem delu je dolina uska sa puno prekrasnih predela stvorenih za mušičarenje, a sama reka protiče pored planinskih pašnjaka. Pošto su zbog alpske klime, zime duge, a leto kratko, to će vas mušičarenje u prvim danima sezone podsećati na zimske prilike. Obično u martu mesecu snega na obalama reke nije malo, pa zato treba biti prikladno obučen, a potrebno je paziti i na skliskim priobalnim stenama. Može vam se desiti da naletite na početku sezone i na povišenu – snežnu vodu, zato vas moram savetovati, ne očajavajte, nego uporno pokušajte ponovo, pošto se metabolizam riba dosta uspori, pa ćete na takav način sa lovom na nimfe ili strimere tik iznad dna, doći do uspeha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
NAJPOZNATIJI POGLED NA RADOVNU U SELU KRNICA
Radovna_river web
Radovna_river
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Radovna_river

 

Mušičarenje na Radovni je za mene najbolje leti. Svuda okolo su tropske vrućine, a vi se nalazite u hladu kanjona, kojeg hladi ledena voda reke, a ribe su baš tada, tamo, najaktivne. U tom periodu ćete naići i na najintenzivniji večernji skok, kad se na desetine riba pomahnitalo hrani u jednom prelivu. Budite sigurni da će vam Radovna ostati u trajnom sećanju po svojim potočarama kao i po zahtevnosti mušičarenja. Ima i trofejnih primeraka među njenim ribama, pa se zato svakako isplati doći u tu prekrasnu, od nekih zaboravljenu dolinu.

Ribolovna pravila

Kao što sam već napomenuo, sezona se otvar 1. marta a zatvara 31. oktobra sa time da je potočara otvorena do 30. septembra. Lovi se samo sa jednom mušicom bez kontrakuke. Dozvoljeni su svi načini mušičarenja.

Mera za potočaru je 30cm dok su druga dva predstavnika kalifornijka i zlatovčica (jer nisu autohtone ribe u reci) bez donje mere. Uzeti se može samo jedna potočara i dva druga salmonida.

Lovi se od mosta u srednjoj Radovni pa do početka Bledskog Vintgara skupa sa jezerom Kreda, koje se nalazi kojih deset kilometara iznad sela Krnice u gornjem delu doline. Jezero je nastalo kopanjem krede. Dugo je oko 200m a široko 70m, a unutra se uvek nađe koja lepa pastrva.

Za dnevnu dozvolu ćete platiti 50eura, a za uhvati i pusti dozvolu nešto manje 39eura.
Dozvole možete kupiti na nekoliko lokacija:

Trgovina Fauna – Bled (u samom centru), Ulica Svobode 12. tel :00386 4 5742631

Gostiona Vintgar (na samom ulazu u Bledski Vintgar ), Podhom 64. tel 00386 5725262

kod njih možete i spavati – cena kreveta sa doručkom u dvokrevetnoj sobi vam je 25eura.

Za rezervacije je najbolje zvati mobitel 0038641829878.

Karte se mogu kupiti i na obe Petrolove benzinske pumpe na Bledu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Možete prenoćiti i ovde, takoreći na vodi, U DEPANDANSU STARI MLIN u GORNJIH GORJAH

Čime loviti

Pošto govorimo o početku mušičarske sezone, svakako treba loviti pri dnu, tamo gde se drži veći deo stanovnika te reke, u tom periodu. Aktivnost onih pravih „natur“ potočara započinje nešto kasnije, kad se smire snežne vode, ali će zato kalifornijke i zlatovčice lepo sudelovati, ako svoju muhu spustite dosta duboko. Pošto je voda bujičava, to je na nekim dubljim delovima dosta teško, ali tamo se obično drže one najveće – mame. Zato bih vam priporučio, da za tu priliku imate sa sobom nekoliko strimera na manjim jig glavama u beloj, crnoj i olivnoj varijanti. Najbolje će poslužit oni po obliku slični „Wolly Bugger“ – ima. Sa njima skoro ne bi smelo biti promašaja u ribolovu u ovom ranom periodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nimfa velike kamenjarke
Martovka nimfa web
Martovka nimfa

 

Od ostalih muha vam svakako predlažem upotrebu teških nimfi (sa tungstan perlama) na većim brojevima udica i to: Princ na brojevima udica 14, 12, 10, 8; Gamarusa na udici br 14; Jednodnevke (Fazanov rep, Zečje uvo) na 12, 14; Nimfa Martovke na udicama br.12, 14 i Nimfa velike kamenjarke na udicama br 8, 6.
Tako sada u prvom delu sezone, a kasnije „Matching the Hatch“ što bi značilo oponašajte majku prirodu, što vidite to stavite na kraj predveza i to na što manjem broju udice. U ljeti će vam dobro doći i one najmanje mušice iz roda Diptera na udicama broj 20 i manje. Što ćete pronaći u Radovni od njenih gmizajućih stanovnika, ako okrenete kamen. Pa najzastupljene su predstavnice Heptagenia, pa male Baetide i Hidropsihe, pa Tipulide, a o malim Dvokrilcima (Diptera), koje sam već spomenuo, a stvaraju mušičaru najveće probleme ne bih govorio.
Zato leti tanak najlon, po mogućnosti fluorokarbonski, Big Maxa od Seagarda, pošto je najjači, indijanski pristup približavanja vodi, dugi predvez i uspeh neće izostati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
BlackandBrownBeadheadWoollyBugger
Fazanji rep web
Fazanov rep
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nimfa martovke

Želim vam prijatan boravak i puno uspeha u nadmetanju sa najlepšim predstavnicama ribljeg roda, pastrvama iz prekrasne reke.

 

Autor : Vladimir Mikec – Miki

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*