Reka Radika u Makedoniji

Reka Radika u Makedoniji

Radika je naša zasigurno najlepša reka u Makedoniji. To je čisto salmonidna voda i u njoj živi jedino pastrmka, mada u donjem toku pre njenog sliva u Debarsko jezero mogu se naći i krkuša, klen, škobalj, mrena i druga bela riba. Postoje tvrdnje da je u prošlosti Radiku nastanjivala i glavatica, međutim ako je i tako onda je više zasigurno nema. Prava šteta!

Potočna pastrmka Radika

Ribolov na reci Radika je dozvoljen samo u danima vikenda (petak, subota, nedelja) i u danima državnih praznika. Ujedno dozvoljen je ribolov samo veštačkim mamcima, što podrazumeva spin i fly, (mada su ovde u Makedoniji dozvoljeni i vaser kugla i tirol, jer se tretiraju kao mušičarenje).

Prelepa reka

Sama reka je izuzetno lepa i tipična je planinska voda. Obzirom da prolazi kroz nacionalni park “Mavrovo”, ona se nalazi u nadležnosti službe nacionalnog parka. Postoji ribolovačka služba koja se brine o reci, ali i o celom parku uopšteno. Dnevna dozvola za ribolov iznosi 200 denara (3,5 eura), kako za domaće, tako i za strance. Na reci je dozvoljeno uzeti nekoliko riba (mislim da je 2).

Mušičarenje na reci Radika

Ribolovna sezona započinje 01. februara, a završava se 01. oktobra. Po meni najbolji periodi za ribolov su prvi mesec nakon otvora sezone (i pre topljenja snegova), mada sve zavisi od godine i vremenskih uslova, kao i zadnji mesec pre zatvaranja sezone.

Mire

Reka je prilično zahtevna za pecanje i uglavnom se prakticira nimfarenje (tu ne mislim na t.z. tirolac). Teška je to reka za kretanje, a riba izuzetno plašljiva. Vrlo su retki trenuci kada se može videti kako riba “kupi” sa površine. Voda nije previše bogata hranom i najčešće se sreću larve jednodnevki, kedisa i kamenjarki, ali je zato izuzetno bogata kiseonikom, dok je temperatura vode dosta niska tokom cele godine.

Ilija

Pored celog toka reke ide i asfaltni put (u gornjem delu makadam) tako da je dostupna kolima u celom svom toku. Zbog toga, ukoliko se ide na pecanje u paru, poželjno je loviti po sistemu “dva ključa” kad se naizmenično ostavlja auto sa mesta na mesto, a partner u pecanju preuzima auto i odvozi ga povrh drugog ribolovca i tako redom cjeli dan. Time se dobija mogućnost pecati sam i pokriva se veći deo reke. Pecati sam je verovatno i najbolja opcija na ovoj reci, obzirom da je uska reka sa jako plašljivom ribom, pa kad jednom ribolovac “pretraži” teren za onog koji dolazi na isto mesto skoro da i nema šanse da nešto upeca. Bar ne u nekoliko narednih sati.

Potočna pastrmka Radika

Reka ima izuzetnu providnost i jako je živopisna. Protiče kroz kanjon i obrasla je u drveću koje vrlo često pretstavlja problem za mušičarenje, ali za iskusnog mušičara i izazov.

Reka Radika

Na svom putu od izvorišta na Šar planini na samoj granici sa Kosovom, pa sve do svog uliva u Debarsko jezero ona krivuda nekih 50km. Na tom putu priključuju joj se brojni potoci i nekoliko većih pritoka od kojih su najizdašnije vodom Mavrovska, Ribnička, Žirovnička i Garska reka. I one su bogate ribom, posebno Ribnička i Garska.

Vladimir Mitranović na mostu Jelenski skok na Garskoj reci (pritoka Radike)
Vladimir Mitranović na mostu Jelenski skok na Garskoj reci (pritoka Radike)

Ukoliko se želi ostati više dana na pecanju, postoje kapaciteti za smeštaj, ali ne pored same reke već u njenoj neposrednoj blizini, kao Motel Korab u selu Trnica, Hotel Tino u selu Janče ili privatni smeštaj u selu Rostuše koje je najveće selo u tom kraju.

Radika
Potočna pastrmka Radika

Obzirom da je ovo nacionalni park, pa samim tim je divlji svet zaštičen, nije retkost videti divlje svinje, divokoze, lisice, vukove, ali i medveda.

Mire Mladenovski

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*