Reka Kolubara

Reka Kolubara

m2 web

Reportaža: Reka Kolubara

Većina mušičara iz Beograda koje poznajem “kuka” kako u blizinu nema neku klenovsku vodu na kojoj će se lepo napecati i odmoriti. Ja ću vam predstaviti reku Kolubaru, koja je oko 30km od Beograda i koja je prava klenovska reka.

Skoro celim svojim tokom je prohodna i pristupačna. Automobil može da se ostavi uz samu reku, bez šetanja kilometar do reke kroz “džunglu”.
m7 web

kam2 web
Kolubara je bogata raznom ribom: klen, škobalj, bucov, smuđ, babuška, … tako da za svakoga ima ponešto da lovi. Reka nije teška za mušičarenje. U većini slučajeva joj je obala čista, što je dobro za početnike. Ima i delove gde je obrasla, pa ko voli da se nadmudruje sa ribom ima i takvih delova. Lepo je to što oko reke nema nekih deponija smeća, flaša, kesa, limenki piva, i slično. Nema puno plovkaroša i varaličara koji ce bućkati, pa je često cela reka vaša.

m8 web
Kolubara – preliv
m11 web
Kolubara – tišak. Veliki su pod granama

Mušičarenje klena

Najčešća veličina klena koji se javlja je oko 25cm. Klena najviše lovim crnom bambulom #10 i #8. U Kolubari žive i kriju se i veći komadi od 1kg+, ali njih je teže prevariti. Treba ga juriti uz obalu, oko granja ili ispod krošnji koje su nad vodom. Mušicu treba zabacivati da se čuje dobro poznati “plop”. Nemojte preskočiti ni sredinu reke ili neke pliće delove i tu zna da se veliki glavonja prevari na vašu imitaciju. Nekada se desi da se javi na onim mestima gde nikad ne bi zabacili, zato treba eksperimentisati.

m1 web
Klen sa Kolubare na bambulu
m3 web
Klen

Sigurno ćete se iznenaditi kad reka “proključa” šta se sve dešava na površini vode, ali da ne pišem više preporučio bih vam da obiđete Kolubaru, jer je bogata ribom i priroda koja je okružuje je takođe lepa. Ja ću je često obilaziti, pa se možda i sretnemo.

m5 web
Klenovi iz brzaka su vitkiji nego oni iz tišaka
m9 web
Prosečan klen sa Kolubare

Pozdrav i bistro!

 

Nemanja Stepanović

Loading

1 Comment on “Reka Kolubara

  1. Planiram da idem na Kolubaru na pecanje klena musicarenjem. Inace sam iz Vladicinog Hana pa bih te zamolio ako bi mogao da mi kazes koja lokacija je dobra, a da je van grada. Posto planiram da provedem bar 4-5 dana tamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*