Reka Jerma – Iskrovci

Reka Jerma – Iskrovci

Jerma web1

Reka Jerma – Iskrovci

Malo toga može da se kaže o ovoj reci, a da se ne kopiraju tekstovi mog sugrađanina i prijatelja Aleksandra Panića.
Deo reke Jerme* koji možete videti na slikama nalazi se skoro na samoj granici sa Bugarskom, kod sela Iskrovci na 4km od granice. Predeo je prelep, okružen planinama i šumama sa svih strana.

jerma okolo 3 jerma okolo 5 jerma okolo 1 Jerma web10

 

Voda je bogata potočnom pastrmkom iz egejskog sliva (veoma borbenom ribom kada je imate na štapu) i klenom koga ima u malo manjem broju.
U ovom delu reke ima veliki broj virova, brzaka i skrovišta koja je samo priroda mogla napraviti. Vredi posetiti ovaj predeo i videti prelepu prirodu.

jerma okolo 4 Jerma web7 Jerma web6 potocara iz jerme web Jerma web4

Kako doći i uslovi na vodi
Kad se krene magistralnim putem za Bugarsku skreće se desno kod sela Sukovo i tim putem se vozi do sela Trnski Odrovci, tu se skreće levo na makadamski put i nakon 6-7km smo tu. Što se tiče prenoćišta, jako loše je razvijen seoski turizam tako da prenočište možete potražiti u Zvonačkoj banji koja je udaljena par kilometara. Dozvola za Jermu je standardna dozvola (jedinstvena dozvola) kao na svim rekama u Srbiji. Dozvoljeno je uzeti 2 ribe u meri od ove godine. Od malobrojnih meštana se može kupiti veoma kvalitetan domaći kravlji sir – organski i ostali proizvodi iz domaće proizvodnje.

jerma okolo 2 jerma okolo 1 Jerma web2 Jerma web3

Branimir Bane Todorović

 

jermaMapa*Reka Jerma (Sukovska reka) je leva pritoka Nišave ukupne dužine 72km. Izvire istočno od Vlasinskog jezera, gde njen izvorišni krak čini Vučja reka.

Posle 17km ona prelazi u predeo Znepolje u Bugarskoj (poznata i pod pod nazivom Trnska reka), pa preko bugarske teritorije teče 27km, zatim se vraća u Srbiju kod sela Petačinci u dimitrovgradskoj opštini i teče uglavnom prema severu oko 28km sve do uliva u Nišavu kod sela Sukova (11km od Dimitrovgrada).

Sa sajta http://www.todimitrovgrad.org.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*