Reka iz snova

Reka iz snova

lim-lipljan 3LIM – reka iz snova

Lim je reka koja pleni u svakom pogledu. Bistra, čista i plahovita reka koja svojom zelenom bojom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ističe iz Plavskog Jezera i kroz useke, kanjone i doline teče ka svojoj sestri Drini u koju se i uliva. Dugačka je 220 km i u svoj vodotok prima još nekoliko manjih reka, rečica i potoka.

Ja ću se pri opisu zadržati na gornjem toku Lima, tačnije na deo oko Andrijevice. Andrijevica je mala, ali veoma živopisna varoš i opština na severoistoku Crne Gore. Izdiže se na terasi leve obale Lima iznad ušća reke Zlorečice, koja se uliva u Lim. Zlorečica je još jedan razlog da posetite Andrijevicu i da uživate u mušičarenju. Sa svojim prirodnim lepotama, čistim i bistrim rekama, mušičarskim revirom nadomak grada i nadasve gostoljubivim ljudima, učiniće da se osećate prijatno.

usce
Andrijevica, na ušću Zlorečice u Lim
lim 1
Lim

Zašto Andrijevica i Lim?

Zato što osim bajkovitih terena za mušičarenje i odmor, na samo 30 – ak kilometara prateći Lim uzvodno dolazite do Plavskog jezera, a tu je i reka Ljuča nadaleko poznata po lipljenu. Ako vam je i to malo, tu je Kolašin sa rekom Tarom, revirom namenjenim isključivo nama mušičarima i sve to na maloj udaljenosti od Andrijevice preko Trešnjevika. Putovati preko Trešnjevika je doživljaj za sebe. To morate otkriti sami! Andrijevica možda za vas neće biti centar sveta, ali će postati omiljeno mesto gde ćete poželeti uvek da se vratite i doživite nova uzbuđenja.

lim-lipljan 6
limski lipljan

Lim naseljavaju lipljen, pastrmka, mladica i druge vrste riba koje ne bih posebno navodio. Na delu reke koja protiče teritorijom opštine Andrijevijca upravaljanje je povereno SRD „LIM“, koje je zadnjih nekoliko godina dosta uradilo na očuvanju vode i ribljeg fonda, ali još uvek nedovoljno, da bi se stalo na tome. Po meni najveći uspeh je osnivanje mušičarskog revira i rad na popularizaciji fly fishinga. Ribolov u reviru je dozvoljen uz kupovinu dnevne dozvole, po ceni od 10 €. Dozvoljen je ribolov isključivo klasičnim mušičarenjem po sistemu „UHVATI I PUSTI“. Kazne za prekršioce su velike! Revir obiluje lipljenom i potočnom pastrmkom i proteže se od ušća Zlorečice do Zabrđskog vira. Tačnije revir se nalazi ispod Andrijevice na teritoriji sela Seoca i Zabrđa, a drugi deo revira na reci Zlorečici od Veterinarske stanice – Andrijevica, pa do ušća.

U avgustu mesecu 2008. god. u Andrijevici, na Limu, su održana dva mušičarska kola koja su bodovana za CRNOGORSKU MUŠIČARSKU LIGU. Ekipa iz Andrijevice, ANDRIJEVICA 2 je osvojila prvo mesto.

Na divljim vodama Lima ribolov na pastrmku i lipljena je dozvoljen isključivo na veštačke mamce. Dozvoljeno je varaličarenje i lov veštačkom mušicom uz pomoć „vaser kugle“. Na žalost i nesreću nas mušičara, lov „tirolcem“ je zadnjih godina doživeo pravu ekspanziju. Iako je prošle godine zabranjen ribolov uz pomoć „tirolca“ u praksi se ništa nije promenilo! Ostaje nada da će SRD „LIM“ učiniti dodatne napore da se ova pojava suzbije i tako Lim postane oaza za ljubitelje sportskog ribolova i prirode. Prošle godine se desilo nešto neobično za terene na kojima mušičarim. Pojavila se kalifornijska pastrmka! Ona je, zahvaljujući poplavama, ušla iz obližnjeg ribnjaka. Da li će to biti dobro za limskog lipljena? Ne znam. Ostaje da se vidi, ali je očigledno da je Lim dobio nove stanovnike. Na Limu ima problema, kao i na ostalim našim rekama. Tu je ribočuvarska služba da otkloni bar deo tih problema. To je četa mala, ali odabrana! Ljudi koji su uvek spremni da pomognu, ali kada  zatreba, da brzo i odlučno reaguju protiv nesavesnih ribolovaca.

lim-lipljan 4 lim-lipljan 5 lim-lipljan 1

Po meni, postoji još jedan veoma bitan razlog, zašto Lim. Kada se na većini mušičarskih voda zavši sezona mušičarenja, zbog mresta pastrmke, na Limu možete i dalje loviti lipljena i to veoma uspešno! To je prednost Lima i svih ostalih reka čije tokove naseljava lipljen, jer sezona traje i traje …

Zato je Lim moj izbor

Iako živim u Beogradu, zbog Lima, lova lipljena i pastrmke, sam sagradio u selu Seocu, pokraj reke, malu vikendicu gde provodim veći deo godine uživajući u čarima ribolova i divljoj i netaknutoj prirodi.

Tereni za lov lipljena i pastrmke na teritoriji Andrijevice su svuda dobri, tako da ih ne bih izdvajao i posebno opisivao. O načinu mušičarenja, izboru mušica i pribora neću ovog puta pisati, iako imam lični stav o tome, ali mislim da je o tome dosta rečeno i napisano. Možda nekom drugom prilikom!

Ukoliko odlučite da posle čitanja ovog teksta dođete da mušičarite i uživate u reci, kao što je Lim ili vas put nanese u Andrijevicu, informacije iz prve ruke o terenima, ribolovnim dozvolama i drugim bitnim stvarima vezano za vaš boravak možete dobiti u kafiću „RADE“ čiji je vlasnik naš kolega po štapu i kanapu.

Kažu da je mušičarenje „stil života“, sa čime se u potpunosti slažem i zato uživajmo u životu sa „stilom“! I još nešto!

MOŽETE ZABORAVITI ŠTO – ŠTA, ALI NEMOJTE ZABORAVITI DA ULOVLJENU RIBU VRATITE U VODU! BISTRO!

Poseban okvir: Kako do Andrijevice?

Andrijevica je dobro povezana sa Srbijom. Može se stići preko Berana iz dva pravca. Iz Beograda, se može doći preko Zlatibora ili druga opcija preko Raške i Novog Pazara.

Ako koristite prvi pravac idete preko Ljiga, Milanovca, Čačka, Požege, Užica, Zlatibora, Nove Varoši, Prijepolja, Bijelog Polja do raskrsnice u Ribarevinama. Tu skrećete za Berane i napokon u Andrijevicu. Drugi pravac se odvaja kod Čačka (Preljina) i nastavlja dalje preko Kraljeva, Raške, Novog Pazara, Ribarića, Rožaja i od tunela „Lokve“ spuštate se u Berane pa u Andrijevicu. Pre puta valja se raspitati i malo proučiti mapu!

Ako dolazite iz pravca Bosne ili Hrvatske uključite se na prvi putni pravac, a iz Južne Srbije na drugi. Od Beograda do Andrijevice ima nepunih 400 km. Moj savet je da iz Beograda koristite pravac preko Kraljeva i Novog Pazara! Manja je gužva, nešto je malo kraće i brže se stiže.

lim-lipljan-nebojsa
Nebojša s limskim lipljanom
lim-lipljan 2
C&R
lim-lipljan-nebojsa1
Nebojša s redovnim lipljenom iz Lima

 

tekst i foto: Nebojša Aleksić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*