Reka Dreta

Reka Dreta

Veliki pozdrav tebi Ivane kao i svim čitaocima tvog portala Mušičar

Ovog puta ću pisati o reci Dreti o kojoj brine i kojom upravlja ribarsko društvo Mozirje. Dreta je Alpska reka duga 29km, lovna je celim tokom, a najzanimljivija od Gornjeg Grada do ušća u Savinju u Nazarju. Potočnu pastrmku i amerikanku (kalifornijsku pastrmku ili šarenku op.urednika) je dozvoljeno loviti od 01.03. a Lipljana od 01.06. Lovi se po principu uhvati pusti – C&R.

Toga 24.03.2024. je bilo vrlo hladno jutro (temperatura blizu 0oC). Oko 9h krećem sa prijateljem Aljažom iz maglovite Ljubljane prema Dreti. Kako smo se približavali lokaciji (Šmartno ob Dreti) vreme je bilo sve bolje tako da smo nakon sat i po vožnje imali sunce i oko 12-ak stepeni. Voda je „prava martovska“ malo mutna, malo snežna, malo velika. Brzo smo svu opremu obukli na sebe, zakoračili u vodu i počeli tražiti pravu nimfu.

Drugari na Dreti Aljaž i Saša

Lovio sam na „Euro nimfing“ sistem ribolova, a štap mi je Guideline #3, 10,6’ dužine. Prva riba je došla jako brzo, pa druga, pa treća … uživali smo. Dreta je opet pokazala da je za mene jedna od najboljih destinacija za loviti u Sloveniji.

Dreta

Od riba, lovili smo sve od amerikanke, potočne pastrmke, pa do lipljana. Najviše sam lovio na svoju nimfu blago sive boje.

Ime muhe: nimfa Ministar vezana na Hanak udici veličine #14 ili #16, sa 3,8mm ili 3,3mm srebrnim tungstenom, osnovni materijal je pero od goluba, od čega je napravljen rep i telo, porebreno sa srebrnim koncem, prsa odnosno deo do tungstena napravljen od kombinacije svetlucavog dabinga (no name kineski) i dlaka sa ušiju divljeg zeca.

Nimfa Ministar

Lovili smo 6-7 sati, utisci su odlični i jedva čekam da opet ponovim mušičarenje na prelepoj Dreti. Toplo preporučujem i ribarski pozdrav iz Slovenije.

Dnevna dozvola je 50 eura

Saša Mehmedika

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*