Raste potrošnja ribe u Srbiji

Raste potrošnja ribe u Srbiji
ribnjak
Ribnjak – foto: Danko Ćuk

Raste potrošnja ribe u Srbiji

VOJVODINA PODSTIČE IZGRADNJU RIBNJAKA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji postoji 14.600 hektara šaranskih i 17 hektara pastrmskih ribnjaka. Međutim, prema podacima ribarske privrede, ove površine su za 30 odsto veće od ovih podataka,

a razlog su ribnjaci koji zvanično nisu registrovani, kao i činjenica da je poslednjih godina izgrađeno više malih porodičnih, šaranskih i pastrmskih ribnjaka o čijoj proizvodnji takođe nema zvaničnih podataka.

U 2008. godini u Srbiji je proizvedeno 10.847 tona ribe, dok je prosečna potrošnja po stanovniku između pet i sedam kilograma.

Sekretar Grupacije za ribarstvo PKS mr Mirjana Miščević ističe da u Srbiji raste potrošnja ribe, uz naglasak da se povećanje proizvodnje ne može ostvariti bez rasta proizvodnje ili uvoza. Po njenim rečima, neophodna je i pomoć države u procesu uvođenja HACCP sistema. Mirjana Miščević tvrdi da je visok deficit u spoljnotrgovinskom bilansu ribe i prerađevina od ribe. Prema njenom mišljenju, enormni rast uvoza ribe i prerađevina od ribe ukazuje Vladi Srbije i resornim ministarstvima da je neophodno ulagati u ovu proizvodnju.

Tan2012-10-31_1410806_1-620x350
Prosečna potrošnja ribe po stanovniku Srbije je između pet i sedam kilograma.

Potpredsednik Grupacije za ribarstvo profesor dr Zoran Marković smatra da je usvajanjem Zakona o stočastvu, juna 2009. godine gajenje riba prešlo u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, dok je loše što je ribarstvo otvorenih voda i dalje ostalo u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Treba učiniti napore kako bi se kompletno ribarstvo prenelo u Ministarstvo poljoprvirede Vlade Srbije.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u toku ove godine objaviće konkurs za izgradnju i rekonstrukciju ribnjaka, za čega je planirano 137 miliona dinara. Ovaj novac će se dodeliti kao podsticaj za profesionalno organizovana i pravno utemeljena preduzeća za proizvodnju ribe. Kriterijumi, osim pravnih normi, zahtevaju čiste imovinske odnose i kadrovsku opremljenost ovakvih preduzeća. Prošle godine od 35 prijavljenih ribnjaka na konkurs uslove je zadovoljilo samo 15.

Agroservis.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*