Rast elektronskog otpada

Rast elektronskog otpada

electronic-waste-recyclingRast elektronskog otpada
Analiza: Do 2017. za trećinu više elektronskog otpada

Prema proceni UN, količina e-otpada će porasti sa 48,9 miliona metričkih tona (53,9 miliona tona) u 2012. na 65,4 miliona metričkih tona (72,09 miliona tona) u 2017. godini.

Godišnja količina novog elektronskog otpada stvorenog širom sveta do 2017. godine će, prema prognozama, porasti za trećinu u odnosu na 2012. godinu, navodi se u analizi Ujedinjenih nacija (UN).

E-otpad, koji je definisan kao sve što ima baterije ili priključni kabl, mogao bi postati veliki problem, jer često sadrži susptance koje su štetne po ljude i po životnu sredinu ako taj otpad nije tretiran na odgovorajući način. Sa druge strane, deo tog otpada može biti recikliran i tako doneti profit.

Ukupnoj svetskoj količini e-otpada u 2012. godini najviše su doprinele SAD sa 9,4 miliona metričkih tona, a potom Kina sa 7,3 miliona metričkih tona.

Analizom nije obuhvaćena bela tehnika, jer za nju u SAD postoje reciklažni sistemi, a utvrđeno je da najčešću stavku u e-otpadu u SAD predstavljaju mobilni telefoni. Analiza je objavljena u saradnji sa Institutom za tehnologiju američke savezne države Masačusets i američkim Nacionalnim centrom za elektronsku reciklažu.

Autori analize pozvali su na bolje praćenje izvoza e-otpada, navodeći da nedostatak konzistentnog kategorisanja tog otpada otežava izradu efektivnih pravila za njegov tretman.

Izvor: Zelena Srbija

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*