Putin otvorio “Moskvarijum”

Putin otvorio “Moskvarijum”

Putin otvorio Moskvarijum web

Putin otvorio “Moskvarijum”

U Moskvi je, u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina, otvoren “Moskvarijum”, najveći okeanografski centar u Evropi. “Moskvarijum” se prostire na 53.000 metara kvadratnih i pod svojim krovom ima 53 miliona litara vode u kojoj živi 7.000 morskih, rečnih i jezerskih organizama.
Predsednik Putin obišao je 80 akvarijuma u kojima je predstavljena morska i slatkovodna fauna – od Galapagosa, islandskih fjordova i karipskih koralnih grebena, do Bajkala. U 80 akvarijuma predstavljeno je više od 350 vrsta riba iz svih krajeva sveta, prenosi “Sputnjik”.

Okeanografski centar, koji će primati posetioce tokom cele godine, ima tri zone.

Prvu čine akvarijumi sa ukupno 7.000 morskih, rečnih i jezerskih “stanovnika” na prostoru od 12.000 metara kvadratnih. Posebna celina su bazeni sa delfinima.
Verovatno će najveća atrakcija biti “panoramni bazen” u kojem će posetioci moći da posmatraju obične i polarne delfine. U jednom od bazena, posetioci će imati mogućnost i da dodirnu morske zvezde i račiće.
Treću celinu će činiti “edukativni prostor”, u kome će se prikazivati dokumentarni filmovi i održavati seminari.

“Moskvarijum” se nalazi unutar čuvenog sovjetskog izložbenog kompleksa VDNH koji je otvoren 1939. godine. U njegovom sastavu je 50 najvećih izložbenih paviljona u svetu, više od 600 različitih objekata, uključujući 47 spomenika kulture i 20 istorijskih objekata. Prostire se na 240 hektara.

vesti-online.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*