PUPA R.P.

PUPA R.P.

Pupa web 13

SBS: PUPA R.P.

U delu sezone koja je pred nama, ova mušica koju ću vam prestaviti kroz etapnu izradu, doneće vam mnogo lepih trenutaka na vodi, a nadam se i kapitalne primerke vaših ulova. Zamislio sam je kao zrelu pupu tricoptera mada mislim da imitira još puno toga u vodenoj masi. Sa ovom muvom uspešno ćete loviti pastrmku, lipljena, mrenu, klena, …..

Lovite kotrljajući je po dnu puštajući je da je vodena struja nanese u vidokrug ribe ili dajte joj život i naglo je dižite sa dna ka površini vode. Pumpajte je kroz srednje slojeve vode ili nešto sasvim novo, sve to doneće vam agresivne napade riba.

Od materjala vam je potrebno:
Udica: 10,12,14,16
Otežanje: tungsten perla odgovarajuće veličine primereno veličini udice kao i olovna žica.
Osnovni konac: svetlo žuti
Zadak: fluo narandžasti flos
Rebra: zlatna lameta
Telo: bledo žuti dabing (farbana poddlaka zeca)
Hot-spot: crveni svetlucavi dabing
Noge: CDC
Opršje: tamno braon dlaka vidre ili nesto slično

Krenimo sa izradom
Na odgovarajuću udicu postavite tungsten perlu, a udicu postavite u čeljusti stege fot.1. Sa par namotaja olovne žice otežajte dodatno mušicu fot. 2, zatim osnovnim koncem uradite početni čvor na telu udice fot.3. Kod luka udice pričvrstite narandžasti flos fot. 4, njime uradite sa par namotaja narandžasti zadak mušice koji treba da ribi da signal da se radi o zreloj pupi tulara fot.5. Pričvrstite parče zlatne lamete kojom ćete kasnije porebrati mušicu fot.6. Od bledo žutog dabinga obmotanog oko niti osnovnog konca uradte telo mušice fot.7. Zlatnom lametom porebrajte mušicu kao na fot.8. Sada upredite malo ajs ili holo crvenog dabinga oko niti osnovnog konca i dobijenom niti namotajte par namotaja na taj način dobićete deo kragne fot.8. Od CDC pera fot.9 postavite i koncom učvrstite nekoliko niti kao na fot.10 koje će nam imitirati noge, antene i deo svučene košuljice kod mušice fot.11. Kada to uradite, ponovo oko niti osnovnog konca uvrtite malo tamno braon dlake vidre ili nekog drugog dabinga i njime oformite grudi i glavu vaše mušice fot. 12. Ovaj kontrast, kod muva, svetlo – telo tamne grudi ribi daje siguran signal da se radi o sočnim pupama tulara. Uradite završni čvor na mušici i višak konca odsecite. Dobićete vašu mušicu kao što je na fot 13.

Pupa web 01
Slika 01
Pupa web 02
Slika 02
Pupa web 03
Slika 03
Pupa web 04
Slika 04
Pupa web 05
Slika 05
Pupa web 06
Slika 06
Pupa web 07
Slika 07
Pupa web 08
Slika 08
Pupa web 09
Slika 09
Pupa web 10
Slika 10 – CDC pero
Pupa web 11
Slika 11
Pupa web 12
Slika 12
Pupa web 13
Slika 13 – Gotova imitacija pupe

Ne štedite ovu muvu nego njome lovite maksimalno i uživajte u ulovima.

Berićetnu jesen vam želim. Vidimo se na vodi!

tekst, foto, izrada Radojica Popović

Loading

1 Comment on “PUPA R.P.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*