Pukkellaks (Grbavi laks)

Pukkellaks (Grbavi laks)

pukkellaks web

Pukkellaks (Grbavi laks)

Pukkellaks je vrsta laksa (lososa) – Oncorhynchus gorbuscha iz bazena Tihog Okeana. Evropa mu nije prirodno obivalište, ali ipak se može uloviti kao sporedni ulov na nekim od rijeka gdje se lovi naš, evropski Atlantski laks.

Pukkellaks web1

Rusi su ga uvezli iz Amerike u namjeri da ga uzgajaju kao konzumnu ribu, ali zbog nemara ili tehničkih grešaka dio matičnog jata se našao u slobodnim vodama Sjevernog Ledenog Mora. Nagon za mrijest ga je naveo da počne ulaziti u rijeke gdje se inače mrijesti naš atlantski laks. Biolozi su utvrdili da je pukkellaks strana i nepoželjna vrsta u našim (Evropa) vodama i preporučuju da se istrijebi.

viba sa pukkellaks web

Prošle godine sam ulovio 5 komada i svi su završili na livadi kao hrana pticama. Nije ga loše imati na štapu, ali nije neki veliki borac kad ga poredim sa ovim našim divljacima. Naš evropski laks prazni špulu makar imao samo dvije kile. Meni ovaj ulov dođe kao uspomena na nekakvu egzotičnu vrstu, da kažem sam sebi, eto ulovio sam i ove američke grbave laksove.

https://no.wikipedia.org/wiki/Pukkellaks

Pozdrav Viba

Dodatak februar 2022.

Pukke laks

U prirodi se i na mikro i na makro planu konstantno dešavaju promjene koju uzrokuje sama priroda svojim elementima, ali i od strane biljnog i životinjskog svijeta, a najočitije su zbog djelovanja samog čovjeka. U desetak-dvadeset godina daju se primjetiti drastične promjene krajolika. Biljne i životinjeske vrste se šire ili nestaju, niču nova ljudska naselja, infrastruktura to prati. Zatim dolazi transpot dobara i ljudi, saobraćaj svih vrsta.

Tako sam i ja u ovih dvadesetak godina  kako lovim laksa na krovu Evrope u praktično vrlo rijetko naseljenom području zamjetio promjene, ne od strane prirode već od strane čovjeka. Na sjeveru Evrope smo dobili novu vrstu, Pukke laks (grbavi američki laks). Unazad kojih desetak godina bio je to sporadičan, iznenađujući ulov, da bi se prošle godine desila eksplozija te populacije. Hiljade i hiljade laksova, ogromna jata su se mogla prošljog ljeta vidjeti na ušćima rijeka kako čekaju povoljan trenutak da uplivaju u rijeke na mrijest. Za nas ribare to je katastrofa. Pukke laks je invazivna vrsta, vrlo otporna i agresivna koja zauzima mjesto našem prelijepom atlanskom laksu zbog kojeg svako ljeto posjećujem sjever Evrope u Polarnom krugu. I upravo to područje trpi najveću invaziju mada se Pukke polako širi i niže i već je primjećen na Zapadnoj obali Danske dobrih 5.000km. južno.

Pukke laks prirodno pripada Sjevernoj Americi, sjevernom djelu Tihog okeana. Uzgajivači u Rusiji na Kola poluotoku su šezdesetih godina radi uzgoja pukke laksa u ribnjacima ubacili američkog gosta koji se od tad zbog lose tehnologije i nemara počeo širiti slobodnim vodama da bi za evo ovih sedamdesetak godina dostigao srednju Evropu. Prosječna težina je oko 2kg. za odraslog laksa. Mrijesti se svake druge godine. Karakterističan je po bjelom stomaku i bjelim produžecima prema lešima. Mužjak razvije snažnu iskrivljenu čeljut prije mrijesta. Ima sitnu krljušt. Kao konzumna riba vrlo je ukusan.

Biolozi u Norveškoj koji prate stanje su zabrinuti i očekuju deset puta veću invaziju naredne 2023g. što bi bila katastrofa za populaciju našeg evropskog laksa. Sportski ribolov bi bi desetkovan. Otežavajuća okolnost je i to što je naš atlantski laks po prvi put stavljen na Crvenu Listu ugroženih vrsta što ujedno znači strogu regulativu i drastično ograničenje ulova, ali i terena koji su nam dostupni.

Prošle godine sam razgovarao dosta sa mojim lokalnim prijateljima koji su vrlo zabrinuti. Naš atlantski las je njima kao žetva, izvor prehrane i zarade. Prodaja ulova je sasvim normalna i dozvoljena čak i sportskim ribolovcima koji tu žive. To je dio hiljadugodišnje tradicije i kulture sjevera. Lokalni ribari su pravi znalci i umjetnici sa mušičarskim štapovima i sve što sam naučio, naučio sam od njih. Jedan od mojih prijatelja je postigao svoj lični rekord prošle sezone, nezamislivih 180 laksova ulovljenih na mušicu. Toliki broj laksova je nekima životni ulov.
Ja sam tek na trećini puta do njegovog rekorda, ulova za jednu sezonu, a pitanje je da li ću uopšte vidjeti ista ove godine zbog ove invazije Pukke laksa. Neću odustati, jer mi je to prevelik izazov kako bilo da bilo. Biću zadovoljan i za kojih desetak komada.

Pozdrav Viba

Loading

1 Comment on “Pukkellaks (Grbavi laks)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*